Greenpeace ongenode gast Franse ambassade

DEN HAAG, 15 JULI. Een haag van 25 demonstranten in witte overals, het gezicht verborgen achter doodskop-maskers, verwelkomde gistermiddag de gasten van de Franse ambassadeur Daniel Bernard op diens jaarlijkse receptie ter gelegenheid van Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag. Met dit stille protest gaven leden van Greenpeace en GroenLinks uitdrukking aan hun ongenoegen over het Franse voornemen acht kernproeven te nemen in de Stille Oceaan.

GroenLinks riep op tot een boycot van Franse produkten. Kamerlid Mohammed Rabbae liet symbolisch een fles Franse wijn leeglopen in de goot. Nederlandse ministers waren op de druk bezocht receptie niet aanwezig. Premier Kok verklaarde die afwezigheid tijdens zijn wekelijkse persconferentie als volgt: “We zijn daar niet aanwezig geweest omdat we op dat moment kabinetsberaad hadden en dus geen tijd hadden voor feestjes.” Het kabinet ging eerder deze week niet in op een oproep van Greenpeace-Nederland om de receptie te boycotten.

De meeste ambassadeurs, ambtenaren, militairen en diplomaten, die - al dan niet vergezeld van hun echtgenoten - de Franse ambassadeur wel de hand schudden, wilden niet kwijt waarom ze geen gehoor hadden gegeven aan de oproep om de Franse nationale feestdag te boycotten. Een medewerker van de Duitse ambassade zei dat hij tegen de hervatting van de kernproeven was. Zijn bondskanselier had per slot van rekening deze week ook al zijn twijfels geuit in een onderhoud met de Franse president Chirac. Waarom hij dan toch op de receptie was? “Op die manier kan ik de mensen hier ook laten weten wat mijn standpunt is.” Een Franse zakenman zei het niet bijster efficiënt te vinden om demonstranten roerloos voor het tuinhek te posteren. “Ze hadden beter poppen kunnen gebruiken.”

Intussen blijft Greenpeace ook actievoeren op de Stille Zuidzee. Greenpeace-medewerkers houden zich verscholen op of nabij het atol Mururoa. De Franse marine zoekt al dagen naar het trio dat van zins is de voorgenomen kernproeven dwars te zitten.