Fokker junk

Michael Milken, de veroordeelde koning der junk bonds, is weer helemaal terug en hetzelfde geldt voor zijn junk: obligaties met een hoog risico en als tegenprestatie ook een hoog rendement voor beleggers. Milken verdiende miljarden dollars met de handel in deze obligaties, voordat hij wegens omvangrijke beursfraude eind jaren tachtig het gevang in draaide. Deze week bleek dat hij - via een familietrust - weer actief is in het vastgoed en daarvoor onder meer een Nederlandse vennootschap gebruikt. Mocht hij ook weer in de junk bonds willen stappen, dan kan hij sinds deze week ook op de Amsterdamse beurs terecht. Daar worden onder meer obligaties van vliegtuigfabrikant Fokker verhandeld. Fokkers rampspoed - een verlies van bijna 500 miljoengulden in de eerste helft en publieke twijfel over het voortbestaan - deed de koers van de aandelen dalen. De prijs van de converteerbare obligaties kelderde. Deze obligaties kunnen worden omgewiseld in aandelen Fokker. Dat zal nooit meer geld opleveren. De obligaties moeten vanaf november worden afgelost. Wie nu converteerbare Fokker obligaties koopt, boekt een rendement van 23 procent, het viervoudige van wat een simpele spaarrekening biedt. Een spaarrekening is saai, maar zeker. Junk is een spannende barometer. Hoe hoger het rendement, hoe groter de kans dat Fokker in de ogen van de financiële markten in november de obligaties niet meer kan aflossen.

    • Menno Tamminga