Extremisten in Turkije gijzelen vijftien toeristen

ANKARA, 15 JULI. Linkse extremisten in Istanbul hebben gistermiddag 15 buitenlandse toeristen, onder wie enkele Nederlanders, in gijzeling gehouden in de historische Galata-toren. Ze protesteeerden hiermee tegen het groeiende aantal arrestanten dat de dood vindt in Turkije tijdens het politieverhoor. Deze worden veelal opgepakt voor vermeende banden met links- extremistische of separatische Koerdische groeperingen.

De gijzeling werd donderdag vooraf gegaan door de bezetting van een partijkantoor van de Nieuwe Democratische Beweging. In beide gevallen werden de acties uitgevoerd door leden van het Revolutionaire Volks Bevrijdings Front, dat zich voorheen Revolutionair Links, DEV-SOL, noemde.

Ook de organisaties voor de rechten van de mens in Turkije, evenals bijvoorbeeld Amnesty International, wijzen met herhaling op het gevaar dat arrestanten in Turkije lopen om tijdens de ondervraging te worden gemarteld ofwel te verdwijnen. Soms worden hun stoffelijke overschotten ergens in het land terugevonden, in andere gevallen hoort niemand ooit meer iets van hen.

Ook de familie van de vermisten in Turkije voeren op dit moment een campagne om de aandacht van de regering te vragen voor het lot van hun verdwenen verwanten.