Duitsland legt auto's aan banden bij smog in de zomermaanden

BONN, 15 JULI. In Duitsland is gisteren een wet aangenomen die auto's zonder katalysator verbiedt de weg op te gaan wanneer zich in de zomer smog vormt. Overtreders kunnen rekenen op een boete van ten minste 1000 mark. De wet geldt met ingang van komende maand.

In Duitsland is bijna vijf jaar gediscussieerd over de wet, die gisteren werd aangenomen door de Bundesrat. Volgens de Duitse minister Merkel van milieu is de wet de eerste in Europa die autorijden aan banden legt wanneer concentraties ozon als gevolg van de hoeveelheid zonlicht in combinatie met uitlaatgassen te hoog worden.

Maar volgens de minister van milieu van de deelstaat Saksen-Anhalt maakt Duitsland zichzelf belachelijk, omdat het ozonniveau in de lucht naar ongekende waarden moet stijgen voordat de wet in werking treedt. In de wet staat nu dat bij een niveau van 240 microgram per kubieke meter lucht auto's die niet voorzien zijn van een katalysator zich niet langer op de weg mogen begeven. De sociaaldemocratische partij SDP wilde dit niveau vastleggen op 180 gram per kubieke meter lucht, maar de regeringspartijen FDP en CDU steunden dit getal niet. Het niveau van 240 microgram wordt echter vrijwel nooit bereikt.

Daarbij is volgens de Groenen de wet à priori waardeloos omdat voor auto's die wel voorzien zijn van een katalysator en daarom mogen doorrijden, geen snelheidsbeperking is ingesteld. Hierdoor zijn ze onverminderd vervuilend. Het beperken van de snelheid is volgens de milieu-organisaties en de Groenen de beste manier om de hoeveelheid ozon in de lucht te beperken. Van de 40 miljoen auto's in Duitsland is een meerderheid uitgerust met een katalysator. Zo'n 17 miljoen auto's zijn van een ouder type en niet uitgerust met een katalysator. Vrijgesteld van de maatregel zijn auto' van vakantiegangers, bussen, vrachtwagens en mensen die kunnen bewijzen dat ze op weg zijn naar hun werk.

Volgens de Duitse politie wordt op autosnelwegen door automobilisten nauwelijks de snelheid verminderd na een oproep van de autoriteiten dit te doen wegens een te hoge vervuilingsgraad. Een verzoek in de deelstaat Saksen de snelheid te minderen tot 90 kilometer in verband met de hoge niveaus ozon, werd volgens de politie door slechts een zeer klein deel gehonoreerd. De deelstaat Hessen meldde daarentegen dat een niet onaanzienlijk deel van de automobilisten gehoor had gegeven aan de oproep de snelheid te beperken.

Ook in andere landen zijn verkeersmaatregelen genomen wegens luchtvervuiling. In Parijs hebben de lokale autoriteiten de inwoners van de stad opgeroepen de auto te laten staan en met het openbaar vervoer naar de stad te gaan, na enkele keren te zijn geconfronteerd met grote hoeveelheden ozon in de lucht. Ook in Athene zijn dit jaar opnieuw maatregelen genomen om de luchtvervuiling door auto's in de stad tegen te gaan. Dit jaar is voor het eerst een algemeen rijverbod voor sommige delen van de stad afgekondigd. In afgelopen jaren moesten even en oneven kentekens om de dag de auto gebruiken in de stad.