Coupplegers in Nigeria veroordeeld

LAGOS, 15 JULI. Een militaire rechtbank in Nigeria heeft gisteren veertig mensen veroordeeld voor hun aandeel in een mislukte staatsgreep. Die moest in maart dit jaar het bewind van de militaire leider Sani Abacha omverwerpen. Onder de veroordeelden zijn zowel militairen als burgers, zo deelde brigadier-generaal Fred Chijuka mee. Hij zei niet welke om welke straffen het gaat. Naar verluidt is ex-president Olusegun Obasanjo veroordeeld tot 25 jaar cel. Het geheime proces is zwaar bekritiseerd door buitenlandse regeringen en mensenrechtengroepen. Acht verdachten zijn vrijgelaten. Een Nigeriaanse mensenrechtenorganisatie verklaarde gisteren dat in Nigeria sinds 1976 zeker 117 mensen zijn geëxecuteerd wegens vermeende betrokkenheid bij couppogingen. Het Afrikaanse land verkeert in een verscherpte politieke crisis sinds de militaire machthebbers de presidentsverkiezingen in 1993 ongeldig verklaarden. Deze verkiezingen zijn waarschijnlijk gewonnen door de zakenman Moshood Abiola. (Reuter)