Commerciële stations Sky Radio en Radio 538 toch de ether in

DEN HAAG, 14 JULI. De commerciële stations Radio 538 en Sky Radio mogen hun radio-uitzendingen via de ether verzorgen. Dat heeft het College van beroep voor het bedrijfsleven gisteren bepaald.

Een aantal andere radiostations had een kort geding aangespannen tegen het besluit van de minister van verkeer en waterstaat Radio 538 en Sky Radio een etherfrequentie toe te kennen. Radio Utrecht, Radio 10 Gold en Veronica behoorden tot de radiostations die bezwaar hadden gemaakt tegen de toekenning. Over een herschikking van de huidige frequenties die in gebruik zijn bij Radio Utrecht en de NOS (radio 1) is nog geen uitspraak gedaan.

Radio 538 heeft er bezwaar tegen dat 90 procent van de FM-etherfrequenties met een wat ruimer bereik is toegewezen aan de publieke omroep. De zender stelt dat gebleken is dat FM-frequenties ontontbeerlijk zijn voor de ontwikkeling van commerciële radio.

Het station acht zich tegengewerkt door Nozema, dat als enig bedrijf in Nederland omroepzenders bouwt en exploiteert. Radio 538 overweegt dan ook juridische stappen. Bovendien wil 538 bij Economische Zaken en de Europese Commissie een klacht indienen tegen Nozema omdat die misbruik gemaakt zou hebben van haar positie.

Radio 538 is in gesprek met een buitenlandse ondeneming om eventueel een eigen zender aan te schaffen, zodat het station Nozema kan ontwijken. Met de gemeente Lelystad wordt overlegd over een mogelijke opstelplaats voor deze zender.

Nozema heeft met de NOS en Radio Utrecht een contract om uitzendingen door te geven. De organisatie zegt dat het besluit van de minister van verkeer en waterstaat zo onduidelijk is dat ze het niet kan uitvoeren. Nozema wil er nu via de rechter achter komen wie welke frequentie krijgt. (ANP)