Bosnische Serviërs laten voor Dutchbat voedsel door

BUSOVACA, 15 JULI. De Bosnische Serviërs hebben gistermiddag een Nederlandse konvooi van twintig wagens toegelaten in het legerkamp Potocari, met onder meer voedsel, water, medicijnen en brandstof. De voorraden zijn bedoeld voor zowel Dutchbat als de laatste vluchtelingen die zich nog in en rond het legerkamp bevinden.

Op dit moment is het grootste deel van de naar schatting 26.000 vluchtelingen uit Srebrenica door de Bosnische Serviërs naar Kladanj afgevoerd, dat in handen is van de regeringstroepen. Vandaar worden ze naar Tuzla gebracht.

Het logistiek transportbataljon in Busovaca en Santici treft voorbereidingen voor de ontvangst van Dutchbat. Kolonel Verschraegen, commandant van het bataljon, verwacht dat de meer dan vierhonderd militairen nog dit weekend de voormalige enclave Srebrenica verlaten. Overigens bestaat er ook nog de mogelijkheid dat Dutchbat via Belgrado of Zagreb zal reisen. Voor alle zekerheid is er extra voedsel aangevoerd en staan er tenten en veldbedden gereed om de militairen een nacht onderdak te bieden op doorreis naar de Kroatische havenstad Split.

Overste T. Karremans, commandant van Dutchbat, wil pas vertrekken als de 56 Nederlandse militairen terugkeren die nu in handen zijn van de Bosnische Serviërs. Ook eist hij van generaal Mladic opheldering over het lot van veertig gewonde vluchtelingen, die naar Bratunac zijn vervoerd en geen medische zorg krijgen. Volgens kolonel Verschraegen van het transportbataljon, die dagelijks contact heeft met Dutchbat, is 'eisen' op dit moment een groot woord: “We zijn overgeleverd aan de grillen van meneer Mladic.” Hij stelt dat het moreel onder de troepen goed is. “Voornamelijk omdat er keihard gewerkt moet worden. Ze hebben geen tijd om stil te zitten en somber te worden.”

Bij de Nederlandse troepen heerst grote verontwaardiging over de uitspraken van de Franse minister van buitenlandse zaken De Charette, die zou hebben gezegd dat Dutchbat de verdediging van Srebrenica te snel heeft opgegeven. Verschraegen: “In Srebrenica is echt bijna een week lang een regulier militair gevecht geleverd. Observatiepost Foxtrot, waar soldaat R. van Renssen is gedood, is urenlang onder vuur genomen door twee T54-tanks, luchtdoelgeschut en mortieren. De post zelf heeft twee voltreffers geïncasseerd. En de 'quick reaction force' die Karremans onder Srebrenica heeft opgesteld, heeft een half uur lang een verdedigend gevecht geleverd tegen een Servische overmacht. Als de Fransen dat niet genoeg vinden, kan ik ze nog wat verhalen vertellen.”