Beurs neemt gas terug na recordsprint

AMSTERDAM, 15 JULI. De Amsterdamse beurs koerste - in wielertermen gesproken - deze week wederom in het hooggebergte. De eerste dagen ging het gezwind opwaarts. Het peloton, aangevoerd door Philips, stuwde de hoogtemeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, in de loop van donderdag naar een nieuwe top op 461,76 punten.

Daarna werd de druk op de pedalen verminderd. De fut was eruit omdat de verwachte rentedaling in Duitsland achterwege bleef. De Bundesbank durfde deze maatregel gezien het oplopende inflatiecijfer niet aan. De aandelenmarkt reageerde teleurgesteld. Temeer omdat ook valutahandelaren op die Duitse renteverlaging hadden gerekend en nu de dollarkoers onder druk kwam. Niettemin noteerde de AEX-index donderdag nog wel een nieuw slotrecord op 458,85 punten.

Gisteren beheersten over een breed front winstnemingen het beeld. Als gevolg daarvan sloot de AEX-index 3,17 punten lager op 455,68 punten. Toch nog per saldo een winst ten opzichte van vorige week van 8,46 punten, ofwel 1,93 procent. Philips, donderdag op een recordhoogte van 83,90 gulden, zakte gisteren terug tot 80,20 gulden.

Donderdag na sluiting van de beurs presenteerde bouwconcern Ballast Nedam de resultaten over het eerste halfjaar. Door de vijf weken durende bouwstaking en valutaverliezen daalde ten opzichte van de overeenkomstige periode in 1994 de omzet van 1.340 miljoen tot 1.273 miljoen gulden. De netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening kwam, afgezet tegen het eerste halfjaar van 1994, één miljoen lager uit op 38 miljoen gulden, ofwel 3,90 gulden per aandeel. Verder slonk de omvang van de orderportefeuille vergeleken met ultimo juni 1994 van 2.633 miljoen tot 2.540 miljoen gulden.

“Teleurstellende cijfers”, vindt analist J. Potuijt van zakenbank Deutsche Bank de Bary. Hij geeft Ballast Nedam voorlopig het voordeel van de twijfel: “Het is inherent aan de bouw dat kwartaal- en halfjaarresultaten sterk fluctueren. Het opleveren van grote projecten en daarmee het nemen van winst kan net na de publikatiedatum vallen. Ik zie geen aanleiding onze prognoses bij te stellen.”

Diverse beleggers dachten daar anders over: Ballast Nedam, donderdag nog op een hoogste jaarkoers van 77 gulden, sloot gisteren op een niveau van 74 gulden. Deutsche Bank de Bary taxeert voor 1995 een winst per aandeel van 9,25 gulden en voor volgend jaar van 9,75 gulden. Vorig jaar realiseerde Ballast Nedam 9,13 gulden winst per aandeel.

Een opmerkelijke verklaring ten slotte voor de uiterst matte stemming die gisteren op de Amsterdamse beurs heerste had een handelaar: “In de vakantietijd zitten er hier op de vloer en in de dealingrooms van de banken en effectenhuizen veel vervangers achter de toetsen. Het zijn mensen die in bepaalde fondsen toch niet helemaal thuis zijn. De vaste man zegt voordat hij naar de zon afreist: probeer het maar draaiend te houden tot ik terugben.”

Dat gaat doorgaans goed, is de ervaring van deze handelaar. “Maar als er dan geen echte trend in de markt is, gebeuren er onverwachte dingen. Die tijdelijke jongens brengen soms bepaalde posten niet goed bij elkaar en dan kan het sentiment zo omslaan. Heel vervelend allemaal.”

    • Hendrik Jan van Oostrum