Avonturen (2)

Na lezing van rubriek Overpeinzingen afgelopen zaterdag werd ik enigszins op het verkeerde been gezet door de opmerking van Montag over het prachtige poolonderzoeksschip Discovery.

Inderdaad heeft Ernest Shackleton daar ooit op gevaren. Maar dan wel als een jonge officier (27 jaar) onder kapitein Robert F. Scott, waarmee hij in augustus 1901 op een expeditie naar de Zuidpool vertrok. Shackleton werd ernstig ziek (scheurbuik) tijdens een sledetocht van 93 dagen vol ontberingen. 'De winnaar' werd door Scott en een ander lid van de expeditie, dr. Edward A. Wilson (die ook in 1912 op de Zuidpool zou sterven), teruggebracht naar de Discovery.

Een kijkje nemen aan boord van de Discovery kan trouwens nog steeds, maar dan moet u wel naar Dundee, waar het schip ooit werd gebouwd. Er is een prachtige expositie omheen gemaakt, die bijna alleen al een reis naar Schotland rechtvaardigt.

    • M. Groenendijk