Winstnemingen Philips drukt beursgraadmeter

AMSTERDAM, 14 JULI. Het Damrak stuitte vanmorgen op de grenzen van de groei. Vooral Philips was daar debet aan. Het elektronicafonds leverde door winstnemingen 3 gulden in op 78,70 gulden. De graadmeter, de AEX-index, verloor 3,23 punten op 455,62 punten.

AMSTERDAM De handel leek vanmorgen bij te komen van een behoorlijk turbulente week. De omzetten waren aanmerkelijk lager dan de afgelopen dagen het geval was. Daarmee kwam de stemming in Amsterdam voor het eerst weer overeen met die in Londen en Frankfurt, waar de beurzen ook een half a een procent inleverden.

De dollar bleef vrijdagmorgen zwakjes en noteerde 1,5560 gulden, nagenoeg onveranderd ten opzichte van de slotkoers van gisteren. De staatsleningen deden het gemiddeld een stuiver beter.

Bij de hoofdfondsen waren de cyclische waarden weer op hun retour. Verliezen waren er bij industriefondsen als Hoogovens, zeven dubbeltjes op 69 gulden, en vooral Hunter Douglas. De Rotterdamse raambekleder verloor 1,60 op 75 gulden. De financiele waarden leverden twee tot vier dubbeltjes in. Unilever ging er na de hausse van de afgelopen dagen 1,10 op achteruit op 206,10.

Opmerkelijke uitschieter was KPN, dat zeven dubbeltjes won op een nieuwe koers van 56,80. Gedurende de sterke stijgingen van afgelopen week bleef KPN enigszins achter. Volgens handelaren kon het fonds daardoor vanmorgen nog koerswinst vertonen. “Ze lopen er wat achteraan”, stelde een handelaar.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de dollar verder gedaald. De Amerikaanse munteenheid noteerde in Amsterdam rond de middag 1,5560 gulden. Gistermiddag bij het slot noteerde de munt 1,5595 gulden.

De lichte koersdaling kwam na een veel grotere achteruitgang die volgde op het besluit van de Bundesbank gistermiddag de rente niet te verlagen. Daarvoor noteerde de dollar nog 1,5740 gulden. Op de valutamarkten was wel rekening gehouden met een renteverlaging in Duitsland en de koers van de dollar was in aanloop naar de Bundesbankvergadering dan ook gestaag gestegen. Toen in Frankfurt werd bekendgemaakt dat de huidige tarieven werden gehandhaafd, waren beleggers teleurgesteld en deden ze dollars van de hand.

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street boekte gisteren opnieuw een recordstand van de Dow Jones-index, zij het met de hakken over de sloot. Nadat woensdag de recordreeks van vorige week weer werd hervat, sloot gisteren de Dow Jones 0,19 punt hoger op 4727,48 punten.

De beurs begon wat hoger, maar de obligaties waren lager. Ook namen veel beleggers winst na het record van woensdag. De gistermiddag bekendgemaakte Amerikaanse producentenindex over juni - met een daling van 0,1 procent - had geen invloed op het verloop van de aandelenkoersen. De technologiefondsen hielden het koersgemiddelde redelijk overeind en zorgden ervoor dat er uiteindelijk een zeer kleine winst uit de bus kwam.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs veerde de Nikkei-index van 225 fondsen 12,03 punten op tot 16.517,70. De omzet van de handel bedroeg 450 miljoen aandelen. Handelaren verklaarden de matige activiteit door een duidelijk afgenomen vraag van buitenlandse beleggers. Zij hadden vorige en begin deze week grote aantallen stukken opgekocht waardoor de Nikkei-index meer dan 2000 punten omhoog schoot.