Vredesoverleg Syrië en Israel in een impasse

TEL AVIV, 14 JULI. De Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross is er na enkele dagen pendelen tussen Jeruzalem en Damascus niet in geslaagd een datum vast te stellen voor de hervatting van de militaire besprekingen tussen Israel en Syrië.

Israel heeft bij monde van Itamar Rabinovich, de ambassadeur in Washington, Syrië verantwoordelijk gesteld voor het ontstaan van de impasse. Volgens hem heeft Damascus zich niet gehouden aan een eerder aan de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, gedane belofte om de militaire besprekingen met Israel, na de recente ontmoeting van de opperbevelhebbers van beide landen, voort te zetten.

Dennis Ross is inmiddels naar Washington teruggekeerd. Voor zijn vertrek sprak hij van “obstakels ” en voorzag hij nog “heel veel en hard werk” om de Israelisch-Syrische onderhandelingen weer vlot te trekken.

Volgens politieke kringen in Jeruzalem is het wachten nu op een nieuwe stap van Syrië. De huidige moeilijkheden zouden immers zijn ontstaan als gevolg van nieuwe eisen die Syrië heeft gesteld voor de hervatting van de militaire besprekingen over veiligheidsmaatregelen met betrekking tot de Golan-hoogvlakte in het geval Israel dit gebied, in ruil voor vrede met Syrië, opgeeft. De Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, heeft echter, zo zei hij, de hoop nog niet opgegeven dat er nog dit jaar een Israelisch-Syrische vrede kan worden getekend.

De krant Yedioth Achronoth maakt vandaag melding van Israelische ongerustheid over Syrische pogingen zich uit te rusten met een atoomwapen. Minister Peres heeft volgens deze grootste Israelische krant de VS laten weten dat Syrië serieuze pogingen in het werk stelt om van Argentinië de instrumenten te kopen die nodig zijn om zo'n wapen te maken.

Het zou daarbij vooral gaan om de verkoop van een Argentijnse atoomreactor van vijf megawatt voor wetenschappelijk onderzoek, die op verrijkt uranium werkt. De Israelische atoomcommissie heeft in een memorandum aan het ministerie van buitenlandse zaken gewaarschuwd dat “de Syrische verzoeken (aan Argentinië) erop wijzen dat Syrië van plan is een uitgebreid nationaal atoomproject op te zetten”. Minister Peres zou dit onderwerp opnemen met de Argentijnse minister van buitenlandse zaken die op korte termijn een bezoek aan Israel brengt.

    • Salomon Bouman