Topdrukte verwacht op Nederlandse wegen

ROTTERDAM, 14 JULI. De ANWB en de meldkamer van de landelijke politiediensten in Driebergen verwachten dit weekeinde topdrukte op de Nederlandse wegen. Vandaag beginnen niet alleen de schoolvakanties in Gelderland, Utrecht en het noordelijk gedeelte van Zuid-Holland, ook 'de bouwvak' begint. Ruim één miljoen Nederlanders vertrekken dit weekeinde naar bestemmingen in het buitenland, negenhonderdduizend mensen gaan op vakantie in eigen land.

De grootste knelpunten worden verwacht op de A2 (Waalbrug bij Zaltbommel en de randweg Eindhoven en Maastricht), de A9 (Velsertunnel), de A12 (knooppunt Velperbroek), de A16 (Moerdijkbrug, wegen bij Breda), A50 (knooppunt Waterberg), de A58 (Eindhoven-Vlissingen) en op de wegen naar de kust en de Veluwe.

Ook op de wegen naar recreatiegebieden in Nederland zal het dit weekeinde druk blijven. Opstoppingen worden verwacht op de wegen naar de Noordzeekust, de Waddeneilanden, het IJsselmeer en de Randmeren. Grote drukte wordt morgen verwacht op de A6 (Emmeloord-Joure), de N9 (Alkmaar-Den Helder), de N57 (Rotterdam-Middelburg) en de N59 (Hellegatsplein-Zierikzee).

Bovendien zijn er dit weekeinde enkele evenementen die veel publiek trekken, zoals het North Sea Jazz Festival in Den Haag, de Visserijdagen in Bruinisse en het Tropicana-festival in Zandvoort.

Volgens een woordvoerder van de ANWB zijn dit weekeinde de meeste Nederlanders met vakantie. Dit weekeinde zijn dat er 3,5 miljoen, volgende week 3,3 miljoen. Van de vakantiegangers verkeert ongeveer 1,85 miljoen in het buitenland. Frankrijk is veruit favoriet, op grote afstand gevolgd door Spanje, Duitsland en België.

Voor reizigers naar Frankrijk en Spanje wordt het dit weekeinde moeilijk om filevrij de vakantiebestemming te bereiken. De drukte begint volgens de ANWB al in België op de wegen naar de kust en de Ardennen. In Frankrijk worden opstoppingen verwacht op de wegen tussen Parijs en Nice, Parijs en Bordeaux en op de wegen rond de grote steden. Ook in Duitsland komt een grote stroom reizigers op gang naar het zuiden en oosten.