Stier spietst Amerikaan

PAMPLONA, 14 JULI. Een 22-jarige Amerikaan is gisteren in de Spaans-Baskische stad Pamplona door een vechtstier gedood bij de traditionele stierenloop tijdens het festival van San Férmin. Het was de eerste dode tijdens de Fiesta de San Fermín in vijftien jaar. Matthew Tassio, een student afkomstig uit een voorstad van Chicago en met een vriend op zijn eerste buitenlandse reis, stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen nadat een vechtstier hem had gespietst. Daarbij werden zijn lever en een kransslagader doorboord.

Het incident gebeurde tijdens een van de zogeheten encierro's. Daarbij tracht een sensatiebeluste menigte zes stieren voor te blijven, die van de kraal aan de rand van het centrum door de nauwe straten naar de stierenring rennen en waar zij dezelfde avond sterven tijdens de corrida, het stieregevecht.

De encierro van Pamplona, vooral beroemd sinds de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway zijn Death in the Afternoon en The sun also rises publiceerde, is een trekpleister voor tienduizenden toeristen. Tassio wist de stieren niet voor te blijven; hij struikelde of werd in de menigte omver gelopen en aan een hoorn geregen toen hij wilde opstaan, zeiden getuigen.

Gewonden vallen elk jaar vaak onder buitenlanders die te veel hebben gedronken; dit jaar zijn zeker 30 mensen gewond, onder wie een 70-jarige Amerikaan. Sinds de stierenloop deel uitmaakt van de Fiesta (1924) zijn dertien doden gevallen. “Het is curieus dat Amerikanen het vaakst gewond raken”, zei de burgemeester van Pamploma, Javier Chourraut, gisteren. “Met een beetje ervaring zou dit niet gebeurd zijn.”

Voorafgaand aan de corrida van gisteren ging het 18.000-koppige publiek staan en hield voor Tassio een minuut stilte. Het orkest speelde een traditioneel Baskisch nummer voor gesneuvelde soldaten. (Reuter)