Ongewijzigde Duitse rente brengt slapte op beurs

AMSTERDAM, 14 JULI. Het uitblijven van de zo vurig gewenste renteverlaging in Duitsland en winstnemingen in recordbreker Philips zorgden vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs voor een slappe stemming. De omzetten waren gering. Met het weekend voor de deur namen veel professionele beleggers geen risico's. Handelaren zaten met hun benen op tafel en verdiepten zich in de ochtendbladen.

“Het valt en staat allemaal bij het renteplaatje”, lichtte een handelaar de matte stemming toe, terwijl hij met een zakdoek de zweetdruppeltjes van zijn voorhoofd wiste. Want ondanks de lage omzetten - en daarmee geringe werkdruk - was het nog steeds drukkend warm op de beursvloer.

Na dagen van euforie, waarbij de graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, gisterochtend nog doorstootte naar een all time high op 461,76 punten, gooide gistermiddag eerst de Bundesbank roet in het eten. De Duitse centrale bank besloot op haar laatste vergadering voor het zomerreces de rentetarieven ongewijzigd te laten. Jammer, constateerden handelaren vanmorgen, een verlaging had de markt een stevige impuls gegeven.

Het besluit van de Bundesbank betekende verder een klap voor de dollarkoers. Die kalfde, mede door tegenvallende cijfers van de producentenprijzen in de VS, twee cent af en schommelde vanmorgen tussen de 1,55 en 1,56 gulden. Ondanks de dalende dollar sloot de AEX-index gisteren op 458,85 punten, een nieuw slotrecord.

Vanmorgen kwam er echter opnieuw een tegenslag. Juist Philips, het fonds dat al dagen als een trekker voor de hele markt fungeert, werd overrompeld door winstnemingen. Philips noteerde rondom het middaguur 3 gulden lager op 78,70 gulden. Fluctuaties in de AEX-index worden voor circa 10 procent bepaald door de koers van het elektronicafonds. “Eén gulden Philips omhoog, is 0,67 punt extra in de index”, wist een handelaar.

Hij schreef de dalende markt - de AEX-index stond rond de middag 2,85 punten lager op 456 punten - verder toe aan de sukkelende Londense beurs, waar de handel in Amsterdam sterk op geriënteerd is. In Londen zitten de grote effectenhuizen als Goldman Sachs en Merill Lynch. Veel orders van Amerikaanse beleggers op de Amsterdamse lopen via die huizen.

Naast buitenlandse beleggers oefende de afgelopen dagen de Optiebeurs vraag uit. Volgende week vrijdag lopen daar de series juli-contracten af. Handelaren die call-opties (het recht om tegen een vastgestelde koers te kopen) hebben verkocht, zegt men op de beurs, dekken zich in. De optiehandelaren lopen namelijk het risico dat ze de stukken volgende week vrijdag moeten leveren. Daarop vooruitlopend kopen ze die aandelen nu alvast op beurs in.

Nog een andere opmerkelijke verklaring voor de matte stemming deed de ronde. “In de vakantietijd zitten er hier op de vloer en in de dealingrooms van de banken en effectenhuizen veel vervangers achter de toetsen. Het zijn mensen die in bepaalde fondsen toch niet helemaal thuis zijn. De vaste man zegt voordat hij naar de zon afreist: probeer het maar draaiend te houden tot ik terugben.”

Dat gaat doorgaans goed, is de ervaring van een handelaar. “Maar als er dan geen echte trend in de markt is, gebeuren er onverwachte dingen. Die tijdelijke jongens brengen soms bepaalde posten niet goed bij elkaar en dan kan het sentiment zo omslaan. Heel vervelend allemaal.”

    • Hendrik Jan van Oostrum