Nieuwe natte salade

Een beroemde kok vertelde eens dat hij zijn beste ideeën voor lekkere recepten krijgt als hij onder de douche staat. Meestal waren dat combinaties van drie dingen. Opeens dacht hij dan: gevulde koek met spinazie en karnemelk!

Ik heb het meteen geprobeerd en het werkt. Gistermorgen bedacht ik, helemaal nat en onder de zeep, een nieuwe salade van zure appel, venkelknol en korianderkruid en 's avonds stond hij, zuur en ook een beetje nat, op tafel.

Is er een Marokkaanse slager in de buurt? Dan moet je daar eens een bosje verse koriander kopen. In het Arabisch wordt het 'kosbor' genoemd. Het is een groen kruid, dat een beetje vreemd maar toch lekker ruikt.

Je hebt twee appelen nodig, van die lichtgroene die Granny Smith heten. Schillen, in vieren snijden, klokhuisresten en pitten eruit halen en er dunne plakjes van maken. Die gaan meteen in het sap van twee uitgeperste citroenen om het allemaal nog wat zuurder te maken. Maar ook om ze niet bruin te laten worden.

Kleine venkelknol kopen. Die heeft een anijsachtige smaak waar ze vooral in Italië dol op zijn. Buitenste schil eraf en de rest in dunne reepjes snijden.

Bovenop de appel in het zuur. Heel klein beetje zout erover en nog minder witte peper. Appel en venkel met elkaar vermengen. Dan pak je je bosje kosbor uit de koelkast en snijdt daar wat groene vlokken vanaf die bovenop de salade gaan.

De koriander die overblijft zet je in een glas water bij je bed. Want daar ga je bijzonder mooi van dromen.

Morgen weer onder de douche.

    • Philip Mechanicus