Iwan moet contract bij Roda uitdienen

ZEIST, 14 JULI. “Met slaven is het slecht werken. Dat zegt genoeg over mijn gemoedstoestand.” Tomek Iwan haalde gisteren een Pools spreekwoord aan om zijn teleurstelling over de uitspraak van de arbitragecommissie van de KNVB te verwoorden. De commissie wees een verzoek van de voetballer om zijn contract bij Roda JC te ontbinden af. Daardoor is de transfer van Iwan naar Feyenoord van de baan.

Volgens Roda-voorzitter Theo Pickée blijft de 24-jarige speler nu in elk geval tot medio 1996 bij Roda JC, onder sterk verbeterde voorwaarden. Zijn oude contract had dezelfde looptijd.

Iwan bereikte op 22 juni met Feyenoord overeenstemming over een contract voor vier jaar. Roda, dat in het afgelopen seizoen met drie verschillende contracten voor Iwan heeft gewerkt, was echter niet bereid om de Pool voor minder dan vijf miljoen gulden te verkopen. De Rotterdamse clubleiding wilde niet hoger gaan dan twee miljoen gulden.

Iwan, die graag naar Feyenoord wilde, hoopte via de arbitragecommissie van de KNVB onder zijn verplichtingen bij Roda uit te komen. Het college onder leiding van voorzitter prof. Giltay Veth was na een zitting van ruim vier uur echter van mening dat er onvoldoende gronden waren om tot contract-ontbinding over te gaan.

Na de uitspraak van de arbitragecommissie stapte Nol Hendriks, geldschieter van Roda JC, met uitgestoken hand op Iwan af. “Welkom thuis”, knikte Hendriks. Iwan wist van narigheid niet waar hij moest kijken.

De arbitragecommissie veegde alle belangrijke argumenten van de Poolse voetballer voor een tussentijdse breuk van tafel. Zowel in sportief als in financieel opzicht was er volgens het college nauwelijks sprake van een positieverbetering. Op de dag van de zitting kreeg Iwan een voor de derde keer verbeterd contract van Roda JC onder ogen, met een salaris dat nauwelijks afweek van de geaccepteerde aanbieding van Feyenoord. Het gaat om een bedrag van ongeveer een half miljoen per jaar.

Volgens de commissie waren verstoorde arbeidsverhoudingen tussen Roda en Iwan evenmin aan de orde. “Hij heeft tot aan de laatste wedstrijd van het afgelopen seizoen met veel plezier voor Roda JC gespeeld”, betoogde Giltay Veth.

De uitspraak van de arbitragecommissie kwam voor vrijwel iedereen in Zeist als een grote verrassing. Behalve voor de delegatie van Roda. “Deze beslissing is een doorbraak in het betaalde voetbal”, meende Pickée. “Het betekent dat clubs niet langer zomaar spelers met doorlopende contracten kunnen ontvoeren.”

Teleurgesteld verwerkte Iwan, die werd bijgestaan door de raadsvrouw van Feyenoord, de bindende uitspraak van de arbitragecommissie. Zijn gezin rekende op een verhuizing naar Rotterdam. Sinds 22 juni, de dag dat hij in De Kuip een lucratief contract voor vier jaar tekende, voelde hij zich Feyenoorder. “Dit is een grote schok voor ons”, zei Iwan.

Via zijn tolk en zaakwaarnemer Jan de Zeeuw maakte de aanvaller zijn diepe ontgoocheling duidelijk. “Ik zie geen enkele kans om nog normaal bij Roda te functioneren. Ik wil nooit meer terug. Ze hebben me met tal van leugens in Limburg kapot gemaakt. Ik kan dan nu niet weer gewoon gaan spelen alsof er niets is gebeurd. Dit is een klap die nog dagenlang zal doordreunen.”

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik sprak van een onbegrijpelijke beslissing. “Ik wil de schriftelijke verklaring van de arbitragecommissie afwachten voor we nieuwe stappen ondernemen. Ik besef dat er weinig tegen deze uitspraak te doen is. Triest is het wel. Voor Feyenoord en voor het gezin Iwan. Slavernij vind ik een groot woord, maar het lijkt er wel een beetje op. We laten hem in elk geval niet barsten.”