Honkbalploeg verliest eerste finale-wedstrijd EK

HAARLEM, 14 JULI. Tevergeefs wachtten Italiaanse en Nederlandse journalisten gisteren op de coach van het Nederlands honkbalteam. Jan Dick Leurs had na de in verlenging met 12-9 verloren wedstrijd tegen de Italianen “geen zin” om de pers te woord te staan. Het duel was het eerste in de best of five-serie om de Europese titel. Het team dat in het Pim Mulier-stadion in Haarlem als eerste drie keer wint, is kampioen.

Het was ook meteen de eerste keer dat Leurs en zijn mannen een wedstrijd verloren op dit EK. Wedstrijden tegen Italië behoren al sinds 1956 tot de klassieke Europese honkbalontmoetingen. Sindsdien hebben beide landen elkaar afgelost als het ging om het behalen van de Europese titel. De wedstrijd gisteren was de 88ste ontmoeting tussen beide landen. Nederland bleef op 51 overwinningen staan.

Leurs had de voorgaande partijen in Haarlem omschreven als “opwarmertjes, maar zonde van de energie”. Gisteravond, na de eerste échte wedstrijd, toonde hij zich een slecht verliezer. “Het is laat, de bus vertrekt en we moeten naar het hotel”, liet de bondscoach weten. Een dag eerder, toen Nederland won van België en daarmee olympische kwalificatie afdwong, praatten Leurs en zijn spelers uitgebreid na met de pers. Toen sprak Leurs van een historische dag en was de euforie groot. “Je moet professioneel genoeg zijn om je ook bij verlies te durven laten zien”, mopperde een van de organisatoren van het EK gisteren.

Hoewel Nederland zwak begon - zoals gebruikelijk bij dit EK - had Leurs aanvankelijk weinig reden om zich te verschuilen. Werper Callenbach had een stroeve opening in de eerste inning waarin hij drie punten moest toestaan. Maar in de tweede inning gingen de drie Italiaanse slagmensen achter elkaar uit, waarna Nederland gelijk maakte: 3-3. De twee innings daarop kwamen de Italianen niet tot scoren, omdat Nederland met onder meer een fraai dubbelspel goed verdedigde. De thuisploeg kwam op 7-3 door een home-run van aangewezen slagman Martis en een honkslag van eerste honkman De Bruin die keurig tussen drie Italianen viel.

Daarna werd de geroutineerde Italiaanse werper Fochi, die al veertien jaar voor het Italiaanse team uitkomt, vervangen. Dante Carbini, de nieuwe werper, maakte geen fout en de Italianen kwamen terug tot 7-6. Verrevelder Cranston miste een lastige bal in het achterveld waarop de Italianen twee punten maakten. Nederland leek er door te zitten, maar toonde veerkracht toen Dix een home-run sloeg en daarna Balentina de stand op 9-6 bracht, door een fout van de Italiaanse catcher.

De buikschuiver van Balentina naar de thuisplaat was het laatste punt en wapenfeit van het Nederlands team. Italië kwam vrij gemakkelijk terug tot 9-9, ondanks een werperswissel aan Nederlandse zijde - Klerx voor de moegestreden Callenbach. Een verlenging bleek noodzakelijk, waarin Leurs zijn derde werper inzette: reliever Steenhof. Op zijn worp sloeg Carrozza een home-run waarmee de eindstand op 12-9 kwam.

De problemen van het Nederlands team aan het eind van de wedstrijd konden de Italiaanse coach Silvano Ambrosioni maar matig boeien. Met een grijns van oor tot oor kwamen hij en zijn tweede werper, man-van-de-wedstrijd Dante Carbini, de persruimte binnen. “Het was een spannende wedstrijd, vonden jullie niet?”

Ambrosioni vond beide teams “heel dicht bij elkaar liggen. Veel dichter dan twee jaar geleden toen we het Europees kampioenschap aan Nederland verloren.” Op de vraag wat hij het breekpunt in de wedstrijd vond, kon Ambrosioni kort zijn: “Hij”, zei hij terwijl op Carbini wees. “Callenbach was goed, maar mijn pitcher was beter.”

    • Robert Giebels