Harddrugs onderschept

ROTTERDAM, 14 JULI. De Rotterdamse rivierpolitie heeft honderdzesenvijftig kilo cocaïne onderschept aan boord van een Colombiaans vrachtschip. De drugs werden al eind vorige maand gevonden, maar de politie maakte de vangst pas vandaag bekend.

De recherche in Rotterdam-Rijnmond is een onderzoek begonnen naar de handelaren achter het harddrugstransport. De cocaïne is op last van het openbaar ministerie al op de dag van de vondst vernietigd. Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie is de handelswaarde van één kilo cocaïne ongeveer veertigduizend gulden. “Maar op straat kost een gram ongeveer tachtig gulden”, aldus de politiewoordvoerder.

De coke zat verstopt in sporttassen die de lading van een vrachtcontainer vormden. De rivierpolitie onderschepte de drugs na een anonieme tip. Onderzoek heeft nog niets opgeleverd. “Zolang het onderzoek duurt kunnen er geen verdere mededelingen worden gedaan”, aldus de politie.

De douane heeft in 1994 meer cocaïne in beslag genomen dan ooit tevoren. Vorig jaar onderschepte de douane 6.171 kilo cocaïne, ruim een verdubbeling ten opzichte van de 2.605 kilo van 1993. Ook de marihuanavangsten namen fors toe. 1990 was een topjaar, toen wisten douane en politie gezamenlijk 4.288 kilo cocaïne te onderscheppen.