Groot oliecontract van Total met Iran

PARIJS, 14 JULI. De Franse oliemaatschappij Total gaat twee gas- en olievelden in Iran ontwikkelen. Thierry Desmarest, de nieuwe directeur van Total, heeft daarvoor gisteren een miljardencontract getekend met de National Iranian Oil Company (NIOC).

De Nederlandse dochter van het Amerikaanse bedrijf Conoco moest in maart van dit jaar van een vergelijkbare overeenkomst afzien, omdat de Amerikaanse president Bill Clinton verbiedt dat Amerikaanse bedrijven “zaken doen met een land dat terroristen financiert”.

De overeenkomst voorziet in de exploitatie van de offshore-velden Sirri A en E tussen de Iraanse kust en het eiland Dubai in de Perzische Golf. Gezamenlijk hebben de velden een capaciteit van honderd miljoen kubieke meter gas en 120.000 vaten olie per dag.

De velden zijn van groot belang voor de plannen van Teheran om de produktiecapaciteit van olie weer op te voeren. Het is de grootste overeenkomst van een buitenlandse oliemaatschppij met Iran sinds daar in 1979 de Islamitische revolutie uitbrak.

Total was al sinds 1991 met Teheran in onderhandeling en wordt gezien als de meest logische partner voor NIOC. Annalisten beweren dat Teheran de besprekingen met Conoco alleen heeft gevoerd om de Amerikaanse regering op de proef te stellen.

Shell was ook voor de overeenkomst in de race, maar trok zich eerder deze maand uit de besprekingen terug. Iran bezit na Rusland de grootste gasreservers en is de tweede exporteur van ruwe olie in de wereld. Bronnen in de olieindustrie wezen er al eerder op dat de grote maatschappijen de enorme Iraanse gas- en oliereserves, ondanks de Amerikaanse boycot, niet links zouden kunnen laten liggen.

Total is na het recentelijk geprivatiseerde Elf Acquitaine de grootste Franse oliemaatschappij in Frankrijk. Volgens een verklaring van Total heeft het bedrijf voor de overeenkomst geen toestemming gevraagd aan de Franse regering, omdat de Franse president Chirac publiekelijk heeft verklaard dat Frankrijk zich niet bij de Amerikaanse boycot aansluit. Kenners van de olieindustrie stellen dat Total de overeenkomst niet gesloten zou hebben wanneer niet “op zijn minst de stilzwijgende toestemming” van de Franse president Chirac zou zijn verkregen.

Een Iraanse bron bevestigde gisteren tegenover het Britse persbureau Reuter dat het contract sterke gelijkenis vertoont met de overeenkomst die Conoco eerder dit jaar wilde sluiten. “De bedragen en de voorwaarden van het contract zijn daaraan vrijwel identiek.” Total krijgt geen aandeel in de produktie van de velden, maar stelt zijn diensten aan NIOC ter beschikking. Total zal zelf de olie-exploitie opzetten en heeft de leiding over de verschillende produktiestadia. Volgens de bron zal Total voor zijn diensten betaald worden uit de opbrengsten van de velden. Een woordvoerder van het Franse bedrijf liet gisteren vanuit Parijs weten dat Total een aandeel krijgt in de produktieopbrengst. (Reuter).