GODTFRED KIRK CHRISTIANSEN (1920-1995); De onsterfelijkheid van Lego

BILLUND, 14 JULI. Godtfred Kirk Christiansen, ontwerper van het plastic lego-steentje, is gisteren in het Deense Billund overleden. Hij is 75 jaar geworden.

Ole Kirk Christiansen, de vader van Godtfred Kirk, richtte Lego (een samentrekking van Leg Godt, Deens voor “speel goed”) in 1932 op. Het familiebedrijf maakte aanvankelijk houten blokken en speelbeesten. Godtfred Kirk, die sinds zijn twaalfde in het bedrijf van zijn vader werkte, zorgde in 1953 voor de doorbraak van het speelgoedconcern.

Godtfred Kirk Christiansen gebruikte de nieuwe kunststoftechnologiën van de jaren vijftig voor de ontwikkeling van plastic bouwsteentjes in felle kleuren. Hij voorzag de onderkant van de steentjes van buisjes zodat ze stevig op elkaar gestapeld konden worden. Een jaar later overleed zijn vader en nam hij de leiding van het bedrijf op zich.

Christiansen had een bijzondere filosofie over speelgoed. “Speelgoed is een produkt dat over de verschillen tussen culturen heengaat”, zei hij in 1982 bij het 50-jarig bestaan van de Lego-groep. “In elke maatschappij moeten kinderen zichzelf kunnen ontplooien. Spelen is daarin een onmisbaar element. Kinderen moeten niet alleen leren gestelde opdrachten te vervullen. Ze hebben ook ruimte nodig om eigen ideeën te verwezenlijken. Lego probeert kinderen de middelen te bieden om de dingen die ze bedenken ook werkelijk te realiseren.”

Lego, dat sinds 1979 wordt geleid door Christiansens zoon Kjerk Lirk, is nu het enige Europese bedrijf in de top 10 van speelgoedmakers in de wereld. Christiansen maakte van het familiebedrijfje een multinational die werk biedt aan 9000 mensen in 27 landen. Het bedrijf verkocht in 1994 voor 5,4 miljard dollar (bijna 8,5 miljard gulden) aan speelgoed.

De familie houdt de winstgevendheid van het bedrijf geheim. Duidelijk is wel dat Christiansen met een vermogen van 29,2 miljard kroon (8,5 miljard gulden) de rijkste familie van Denemarken is.