Dom volkje

Welbeschouwd is het met die zogenaamde Franse gloire nooit wat geweest.

Want ga maar na. Het belangrijkste dat de Franse Revolutie heeft voortgebracht is de guillotine. Die hebben de Fransen altijd willen verkopen als een humane uitvinding. Daarna had je Napoleon. Het belangrijkste dat hij heeft voortgebracht is een bloedspoor door Europa. Wat hij in Rusland deed was een daad van iemand zonder een greintje militair inzicht. Als wij willen aangeven dat iemand een verpletterende nederlaag heeft geleden, zeggen we nog steeds dat hij 'zijn Waterloo' heeft gevonden. Bovendien was Napoleon helemaal geen Fransman, maar een Corsicaan.

In de twee wereldoorlogen van de twintigste eeuw werden de Fransen tweemaal vernederend onder de voet gelopen. De Maginot-linie bleek een lachertje. Zonder de hulp van de geallieerden zou er niet eens een onafhankelijk Frankrijk bestaan. Verder zal het u wel eens zijn opgevallen dat elk Frans dorpje precies hetzelfde oorlogsmonument heeft. Dat was bij het inkopen namelijk een stuk voordeliger.

Van het Franse kolonialisme kan men moeilijk volhouden dat het een zegen is geweest. Noem een Afrikaanse staat waar flink wordt gemoord en de kans is groot dat er Frans wordt gesproken. Wij hebben het altijd over de Duitsers, maar als het om antisemitisme gaat hebben ook de Fransen hun rijke traditie. Zo hoef ik de naam Dreyfus maar te noemen. Bovendien is er momenteel geen land in Europa waar het rechts-extremisme zo'n grote parlementaire aanhang heeft, en dan zullen we maar zwijgen over de Communistische Partij die nergens in West-Europa zo machtig was als in Frankrijk.

Men zegt wel eens dat de Italiaanse politici corrupt zijn, maar op dit punt worden zij door de Fransen de laatste decennia overtroffen. Giscard nam diamanten aan van Bokassa, Mitterrand liet de Rainbow Warrior ontploffen, Bérégovoy pleegde zelfmoord toen uitkwam dat hij een goedkope lening had afgesloten en nu blijkt Chirac weer te wonen in een kapitaal huis dat hij voor een appel en een ei mag huren. De socialist Bernard Tapie kocht, om zijn club te laten winnen, de hele Franse voetbalcompetitie om.

En dan die Franse intellectuelen! Zet twee Franse intellectuelen bij elkaar en je krijgt onmiddellijk een langdradig debat over de grafzerk van de twintigste eeuw: de dialectiek. De grootste Franse filosoof, Sartre, colporteerde met Mao-blaadjes en toen hij China bezocht geloofde hij alles wat een paar ingehuurde figuranten hem op de mouw speldden.

Nergens wordt ten onrechte zo opgeschept over de Franse cultuur als in Frankrijk zelf. Maar Voltaire vluchtte naar Engeland en Descartes naar Holland. Alle Franse schrijvers, Didérot voorop, hebben wel eens een keer in de gevangenis gezeten, waar zij die typische Franse liberté, egalité en fraternité mochten proeven. Er is geen stuk van Molière of het is wel een keer door die Franse Tartuffejes verboden.

De grootste Franse schilder, Vincent van Gogh, was een Nederlander. De grote Franse componist Lully sloeg de maat met een grote stok, tot de sukkel op zijn eigen voet stampte en kwam te overlijden. De enige Franse popzanger, een tachtigjarige opa op een motorfiets, heeft een Amerikaanse naam: Johnny Halliday. Luistert u nog wel eens naar dat befaamde Franse chanson? Helemaal op en top Frans en olala, niet waar? Maar de groten van het Franse chanson waren geen Fransen. Boris Vian had Russische voorouders, Charles Aznavour komt uit Armenië en Jacques Brel was een Belg. Van de Franse film is ook al niet veel over. Alain Delon stemt op Le Pen en Gérard Dépardieu liep een Oscar mis toen hij in een opwelling van eerlijkheid verklaarde dat hij er in zijn jeugd de sport op na hield om kleine meisjes te verkrachten.

Het Franse drugsbeleid ontbreekt het aan alle redelijkheid en de Franse ambassadeur in Nederland is er na achttien maanden nog niet in geslaagd een woord Nederlands te onthouden, wat ik mij best kan voorstellen, maar wat je als ambassadeur toch niet in het openbaar moet zeggen. En nu lees ik in de krant dat de Fransen kernproeven willen houden, terwijl ze van de Amerikanen een gesimuleerde computeruitdraai kunnen krijgen.

Volgens mij zijn die Fransen gewoon een dom volkje.

    • Max Pam