Britse justitie vervolgt eerste Brit voor oorlogsmisdaden

LONDON, 14 JULI. De eerste Brit die door de Britse justitie wegens oorlogsmisdaden gisteren in staat van beschuldiging is gesteld krachtens een wet uit 1991, ontkent dat hij in 1941 en '42 in Wit-Rusland vier joden heeft vermoord.

Dat heeft de advocaat van de verdachte, de 84-jarige Szymon Serafimowicz, gisteren gezegd. Onderzoekers van het Simon Wiesenthal-centrum in Jeruzalem, dat niet-veroordeelde oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog tracht op te sporen, zeiden zeker te zijn van Serafimowicz' schuld.

Volgens Efraim Zuroff van het centrum was Serafimowicz in die tijd commandant van de door de Duitsers gecontroleerde Wit-Russische politie in het district Mir en “actief betrokken bij de vervolging van en moord op duizenden joden”. In Wit-Rusland, destijds een deel van de Sovjet-Unie, zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 200.000 joden gedood.

Serafimowicz verscheen gisteren kort in het gerechtshof van Epsom, maar legde geen officiële verklaring af. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en moet op 5 oktober weer voor de rechtbank verschijnen. “Deze zaak moet nu worden opgehelderd, zodat hij de rest van zijn leven in vrede kan slijten”, aldus zijn advocaat na de hoorzitting.

Serafimowicz, die in 1947 het Britse staatsburgerschap kreeg, is de eerste Brit die in staat van beschuldiging is gesteld krachtens de Britse War Crimes Act, die in 1991 van kracht is geworden. Die wet geeft rechtbanken de mogelijkheid Britten die geen Brits staatsburger waren ten tijde van de vermeende oorlogsmisdaden te vervolgen, ook als die misdaden niet op Brits grondgebied zijn begaan. Een speciale afdeling van Scotland Yard heeft sinds 1991 tientallen zaken onderzocht die na die tegen Serafimowicz kunnen worden behandeld. Het Wiesenthal-centrum heeft de Britse regering een lijst van 64 mogelijke oorlogsmisdadigers gegeven. Volgens Zuroff moet de Britse justitie het “niet te laten bij een symbolisch proces”.

Volgens ooggetuigen van de pogroms in Serafimowicz' district - geïnterviewd door de BBC-radio - haalden Duitse soldaten en collaborerende Wit-Russische agenten joden uit hun huizen, executeerden hen en gooiden ze in massagraven. Een van de getuigen à charge in het proces-Serafimowicz zal volgens de BBC een jood zijn die zich destijds voordeed als een Duitser en voor Serafimowicz als tolk gewerkt zou hebben. De getuige - Oswald Rufeifen, nu een monnik in een karmelietenklooster in Israel - zou met Serafimowicz aanwezig geweest zijn bij een slachtpartij in het dorp Kryniczne. (Reuter, AP)