Bouwstaking drukt resultaat van Ballast Nedam

Bouw- en baggerconcern Ballast Nedam heeft in het eerste halfjaar van 1995 de omzet met 67 miljoen gulden zien dalen tot 1,273 miljard gulden. Deze negatieve ontwikkeling kwam deels door de vijf weken durende bouwstaking, waardoor de omzet met 20 miljoen gulden terugliep. De tweede zondaar was de harde Nederlandse gulden, die voor nadeliger valuta-omrekenkoersen op buitenlandse projecten zorgde.

De lagere omzet heeft evenwel niet geleid tot een slechter resultaat uit de gewone bedrijfsuitoefening na belasting. Dat bedroeg in het eerste halfjaar van 1995 39 miljoen gulden, tegenover 38 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar.

De nettowinst (39 miljoen gulden) was daarentegen 6 miljoen lager dan in het eerste halfjaar van 1994. Verantwoordelijk voor dit verschil was de eenmalige boekwinst van 7 miljoen gulden op de verkoop van de deelneming in Comprimo in het eerste semester van vorig jaar.

Ballast Nedam ziet geen reden de winstverwachtingen voor het gehele boekjaar bij te stellen. Het concern verwacht 1995 af te sluiten met ten minste dezelfde omzet en winst als in 1994: 91,3 miljoen winst op een omzet van 2,843 miljard gulden. De achterstanden als gevolg van de bouwstaking moeten in het tweede semester weer zijn ingelopen, zo verwacht het concern.