Bliksem ingeslagen in hoge schoorsteen

AMSTERDAM, 14 JULI. Ongeveer honderd mensen die aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam wonen, zijn vanmorgen vroeg geëvacueerd omdat een schoorsteen na blikseminslag op instorten kwam te staan. De tussen de 25 en 30 meter hoge pijp raakte ontwricht na een inslag even na 7 uur 's morgens.

Omdat politie en brandweer niet weten in welke richting het gevaarte zal vallen, besloot men tot evacuatie. Alle huizen in de buurt van de binnenplaats waar de schoorsteen staat, kunnen worden geraakt. De gemeentelijk dienst Bouw- en Woningtoezicht heeft enkele uren na de inslag besloten dat de toren moet worden gesloopt. Volgens een woordvoerder van de politie behoort opblazen niet tot de mogelijkheden, omdat er te veel risico bestaat voor schade aan de woningen. De schoorsteen staat zo dicht ingeklemd tussen de huizen, dat er een speciale kraan moet komen die de toren kan afbreken over de daken heen.

Buurtbewoner Luc Sala, die snel zijn kippen en konijnen in veiligheid heeft gebracht, vindt het “op een bepaalde manier wel jammer” dat de schoorsteen wordt gesloopt. De schoorsteen was al genomineerd voor de monumentenlijst. Sala: “Het is één van de weinige fabrieksschoorstenen die er nog zijn in de binnenstad van Amsterdam.” Vroeger hoorde de schoorsteen bij een koffiebranderij, die lang geleden werd gesloopt.

Ongeveer dertig bewoners wachten in de Van Hogendorpsporthal tot zij terug kunnen naar hun huizen. “We worden hier goed verzorgd hoor”, zegt een mevrouw. “Maar ik ben zo bang dat er iets met mijn spulletjes gebeurt.” Zij betreurt de sloop in het geheel niet. “Laten ze dat ding snel afbreken, dan kunnen wij lekker naar onze huizen terug.”

Ook in de rest van het land leidde het zware onweer tot problemen. Vanochtend was het treinverkeer in grote delen van het land ontregeld. Tientallen blikseminslagen leidden tot grote vertragingen op trajecten in het midden van het land. De vertraging liep daar op tot een half uur.

Tussen Nunspeet en 't Harde was tot het middaguur nog helemaal geen treinverkeer mogelijk. Ook tussen Leiden en Schiphol werden bussen ingezet om het gebrekkige treinverkeer te ondersteunen. Op de trajecten tussen Rotterdam-Utrecht, Utrecht-Zwolle, Amsterdam-Alkmaar en Amsterdam-Enkhuizen was de hele ochtend het treinverkeer ontregeld.

Ook het wegverkeer ondervond hinder van het slechte weer. Hier en daar ontstonden kleine aanrijdingen. Was de ochtendspits de afgelopen dagen door de vakantie vrij rustig, vrijdagochtend was het aanzienlijk drukker op de wegen. In totaal stonden er tien files met een totale lengte van 40 tot 60 kilometer.