Begemann verkoopt cd-fabriek Docdata

AMSTERDAM, 14 JULI. Het industriële conglomeraat Begemann verkoopt opnieuw een winstgevende dochter om geld vrij te maken om zijn bankschulden te verminderen. Het dochterbedrijf Docdata in Den Bosch, een cd-fabriek met 450 werknemers, wordt overgenomen door de directie en een consortium van participatiemaatschappijen onder leiding van CVC, een investeerder die gelieerd is aan de Amerikaanse Citibank. Ook ABN Amro Participaties en het investeringsfonds Gilde Venture maken deel uit van het consortium.

Begemann (7.600 werknemers) moet dit jaar voor een bedrag van ongeveer 200 miljoen gulden vastgoed en dochters verkopen om zijn verplichtingen tegenover de banken over aflossingen van kredieten na te komen. Bij de presentatie van het jaarverslag begin juni stelde bestuursvoorzitter A. Deleye van Begemann nieuwe verkopen in het vooruitzicht. Begemann is met een groot aantal kandidaten in gesprek over de overname van dochter Holec International (elektrotechniek) in Hengelo. Ook de Belgische versnellingsbakkenproducent VCST staat in de etalage. Vorig jaar verkocht Begemann een dochter van Holec - Holec Hoogspanning - aan de Oostenrijkse onderneming Elin. De koers van de aandelen Begemann was vanochtend stabiel op 33 gulden.

Welk bedrag met de overname van Docdata is gemoeid, wil directeur H. van Gerwen van Docdata niet zeggen. Ook over de winstgevendheid van Docdata wil hij niets kwijt. Volgens het jaarverslag van Begemann over 1994 had Docdata “een bijzonder goed jaar”. Begemann geeft geen aparte winstcijfers. Van Gerwen neemt samen met zijn mededirecteur J. Ruigrok van der Werven en directeuren van werkmaatschappijen een minderheidsbelang in Docdata.

Docdata produceert compact discs en andere informatiedragers, zoals CD-Roms. Het bedrijf heeft fabrieken in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Amerika. Bij Docdata werken 370 mensen. Tevens werken er 80 mensen bij de Industrial Automation Group, een andere Begemann-dochter die formeel niet tot Docdata behoort, maar wel in de voorgenomen transactie wordt meegenomen.

Docdata heeft een korte, maar zeer bewogen historie achter de rug. Het fonds was in de “wilde jaren tachtig” de lieveling van beursspeculanten, ging op fles en kwam uiteindelijk met nieuwe activiteiten onder de Begemann-paraplu.