Anti-Franse protesten in Sydney om 'Mururoa'

SYDNEY, 14 JULI. Frankrijks nationale feestdag is vandaag in Australië uitgegroeid tot een dag van protesten en demonstraties tegen het voornemen van de Franse president Chirac om nucleaire proeven te nemen in de Stille Oceaan.

In Sydney liepen ruim 10.000 mensen mee in een protestmars die eindigde voor het Franse consulaat. Het was de grootste anti-kernenergie demonstratie sinds de Franse regering haar testplannen bekendmaakte.

Van babies tot bejaarden, alle leeftijden waren vanmiddag vertegenwoordigd toen een grotendeels in het zwart geklede menigte zich verzamelde bij het gemeentehuis aan George Street, in het centrum van Sydney.

“We verwoorden de woede van het hele land, 95 procent van de mensen hier is tegen de testen. Chirac moet nu maar eens wakker worden”, zei een 83-jarige dame die met de trein uit het noorden van de stad naar de demonstratie was gekomen.

“Het is indrukwekkend wat hier gebeurt”, zei een bankier die langs de kant van de straat toekeek. “Het is alleen jammer dat het weinig uithaalt. Die Fransen zijn zo arrogant, die trekken zich hier helemaal niets van aan.” Australië uit samen met Nieuw Zeeland tot nu toe het felste protest tegen de Franse plannen om vanaf september acht kernproeven uit te voeren op het atol Mururoa in de Stille Oceaan.

Sinds de bekendmaking van de plannen, vorige maand, keren de regeringen van beide landen zich stevig tegen Chiracs testplannen.

Pag.5: 'Australiërs moeten maatregelen eisen'

“Maar onze regering gaat nog niet tot echte maatregelen over. Het is aan de Australiërs om dat nu af te dwingen”, zegt Vanessa Lylle van Consumer Products. Haar organisatie is kort geleden opgezet en richt zich puur en alleen op de boycot van Franse goederen, diensten en investeringen in Australië.

Gisteren presenteerde de groep in samenwerking met de 'People for Nuclear Disarmament' een zwarte lijst van zo'n 150 Franse bedrijven en 100 Franse produkten in Australië. Onder het motto 'Don't buy French' wordt de bevolking aangespoord uit protest tegen de Franse proeven geen Franse produkten meer te kopen. Voor Australiërs is het voorlopig daarom 'not done' een croissantje te nuttigen bij Délifrance, cognac te drinken van Remy Martin, te ruiken naar Channel 5, te slapen in het Novotel of te rijden in een Renault. Luchtvaartmaatschappij Air France annuleerde wijselijk uit eigen beweging haar vluchten tussen Sydney en Parijs voor vandaag. De boycot kan het verlies van een aantal arbeidsplaatsen van Australiërs tot gevolg hebben. “Maar dat is de prijs die we moeten betalen om nucleaire wapens tegen te houden”, zegt Vanessa Lyle.

Vanuit alle hoeken in de Australische samenleving komen ideeën om Frankrijk een hak te zetten. Reclamebureau Saatchi & Saatchi riep de afgelopen dagen Australiërs op geld te storten voor een paginagrote protestadvertentie die vandaag in de Franse kranten 'Le Monde' en 'Libération' zou verschijnen. Tekst van de advertentie luidde “Test one bomb and you'll start a chain reaction” en “Give President Chirac a blast”. De Franse krant Le Figaro heeft geweigerd de advertentie te plaatsen.

Ook de horeca in de grote Australische steden speelt in op de anti-Franse stemming. 'Bastille Day' wordt al jaren gevierd als een soort feestdag in Australië. “Dat is zo gegroeid in de loop der jaren. Eigenlijk zijn Australiërs dol op de Franse cultuur en de tradities”, verklaart Ross Steele, professor Franse studies aan de universiteit van Sydney. Maar vandaag stonden alle feesten, diners en partijen die jaarlijks op deze dag worden georganiseerd in het teken van protest tegen de Franse regering. Ook Steele zou vanavond dineren zonder zijn Franse wijn en camembert, wist hij al.

In de brasserie van het Furama Hotel kunnen gasten zich vanavond in een decor van Tahitiaanse danseressen en muziek te goed doen aan een speciaal 'Ban the Bomb Bastille Day Dinner', voor veertig dollar. Vijf dollar van dat bedrag wordt overgemaakt naar Greenpeace en de eters krijgen tijdens het toetje een verfbus uitgereikt om hun boodschap op een groot protestschilderij te kalken. De doeken worden binnenkort naar het Franse consulaat in de hoofdstad Canberra gebracht.

In Canberra verzamelde zich een grote groep demonstranten voor de Franse ambassade, waar ondanks de anti-Franse stemming de jaarlijkse receptie van de Franse ambassadeur toch doorging. De ambassadeur noemde alle protesten “zorgwekkend anti-Frans, veel meer dan puur anti-nucleair”.

    • Max Christern