Ajax gaat Santos via FIFA houden aan contract

AMSTERDAM, 14 JULI. Ajax zal de weigering van de Braziliaanse aankoop Marcio Santos om voor de Amsterdamse club te spelen aanhangig maken bij de KNVB en de FIFA. De verdediger keerde gisteren terug naar Rio de Janeiro, nadat hij en zijn zaakwaarnemer geen gehoor hadden gevonden voor hun aanvullende financiële eisen. Santos voelt er bij nader inzien niets voor om de helft van zijn bruto-salaris te storten in het Centraal Fonds voor Kontraktspelers (CFK). Dit is het pensioenfonds van profvoetballers. Na de actieve carrière wordt op het afgedragen salarisdeel een mild belastingtarief berekend. Tevens keert het CFK rente uit.

Santos zegt dat hij zich nu pas realiseert wat de regeling inhoudt. Ajax stelt echter dat dit onderwerp bij de onderhandelingen in Londen, enkele weken geleden, uitvoerig aan de orde is geweest. Santos heeft daar een contract getekend voor vier seizoenen. Penningmeester Arie van Os: “We hebben toen van half acht 's avonds tot vier uur 's nachts alle details doorgenomen. Santos mocht daarbij niet aanwezig zijn, want hij moest rusten voor het landentoernooi op Wembley. Zijn zaakwaarnemer Caliendo reageerde nog op de CFK-regeling met het verhaal dat er in Italië ook zoiets bestaat, maar dan vrijwillig. In Nederland is een speler echter verplicht een deel van zijn salaris in het fonds te storten. Als Santos bij het tekenen van het concept-contract in Londen hiervan niet op de hoogte was, is dat een communicatiestoornis tussen hem en zijn zaakwaarnemer geweest. Daar kan ik niets aan doen.”

Ajax hoopt nu dat de FIFA met spoed de zaak-Santos in behandeling neemt. Van Os: “In het getekende contract staat natuurlijk niets over het CFK. Als de FIFA vindt dat wij in dit opzicht in gebreke zijn gebleven of dat hij niet verplicht is om een deel van zijn salaris nu af te staan, dan is dat wat ons betreft geen probleem. Het maakt ons niet uit naar wie wij het salaris overmaken. Als Santos ontheffing kan krijgen voor het CFK, vinden wij dat prima.”

Ajax is in het bezit van de rechten van Santos omdat de transfer met zijn vorige club Fiorentina geheel is afgehandeld. De Europa-Cuphouder betaalde zo'n vijf miljoen voor Santos en kan hem vooralsnog een speelverbod opleggen om voor een andere club uit te komen. Ajax zal voorlopig niet op zoek gaan naar een alternatief. Het heeft de hoop dat Santos alsnog de gelederen komt versterken, niet opgegeven. Het wil niet het risico lopen straks over twee spelers te beschikken voor dezelfde positie. Van Os: “Wij hebben geen problemen met Santos, wél met zijn zaakwaarnemer. Het CFK wordt nu door die man naar voren geschoven als het heikele punt, maar hij heeft de afgelopen dagen nog meer aanvullende eisen gesteld op het gebied van de honorering. Waarom hij dan in Londen wel akkoord ging met de huidige condities? Ja, die vraag heb ik hem natuurlijk ook gesteld. Als de FIFA meent dat Santos zich moet conformeren aan het contract én de CFK-regeling, dan ga ik er vanuit dat hij zich positief zal opstellen. Zo niet, dan krijgt hij grote problemen met Ajax. Dan praat je over werkweigering. Want hij heeft wel een verbintenis ondertekend.”