Zes jaar voor 'kluisjesroof'

AMSTERDAM, 13 JULI. Een van de hoofdverdachten van de zogeheten kluisjesroof bij de VSB-bank in Amsterdam, A.V., is gisteren door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zes jaar cel. Tegen hem was zeven jaar geëist. Een andere hoofdverdachte werd eerder tot dezelfde straf veroordeeld.

Bij de roof vorig jaar juni werd voor circa 8,7 miljoen gulden aan geld en sieraden gestolen uit ruim driehonderd kluisjes. Van de buit is een klein deel teruggevonden.

Volgens justitie heeft V. zich laten insluiten en 's nachts de kluisjes opengebroken. Van hem is een vingerafdruk gevonden op een achtergebleven fles frisdrank en een vuilniszak waarin een persluchtfles zat.

De advocaat van V., mr. A. Moszkowicz, gaat in beroep. Naar zijn zeggen is hem door de rechtbank een contra-expertise van het onderzoek naar de vingerafdrukken toegezegd en is dit onderzoek niet uitgevoerd. Voorts zegt de advocaat te beschikken over twee psychiatrische rapporten van zijn cliënt. “In het ene wordt kortweg gezegd dat mijn cliënt niet goed bij zijn hoofd is. Volgens het andere rapport zou er niets schorten aan zijn geestelijke vermogens. Dat klemt eens te meer omdat mijn cliënt de enige is in deze zaak die een bekentenis heeft afgelegd.” V. trok zijn verklaring later in. De andere verdachten hebben steeds ontkend.