Voorkeur; Muziek

ZOMERCONCERTEN

De serie Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw wordt het komende weekeinde voortgezet met een Pires-Dumay Festival, 14, 15, en 16 juli telkens 20u15. De pianiste Maria João Pires en de violist Augustin Dumay spelen uitsluitend Beethoven. 14 juli het Vioolconcert en het Tweede pianoconcert, begeleid door het Radio Kamerorkest olv Ton Koopman. 15 juli speelt Pires sonates (oa Sturm en Apassionata; 16 juli spelen Pires, Dumay en de cellist Jian Wang sonates en het Geister-trio.

De mezzosopraan Teresa Berganza is op 17 juli 20u15 de soliste bij het cello octet Conjunto Ibérico met een geheel Spaans progrogramma: muziek van Morena, De Falla, Halffter en Montsalvatge.

Het Austro-Hungarian Haydn Orchestra speelt 18 juli 20u15 olv Adam Fischer muziek van Haydn (symfonieën nrs 101 en 97) en het Vierde pianoconcert van Beethoven met Stefan Vladar als solist.

Het Kölner Rundfunk Sinfonie Orchester geeft olv Hans Vonk twee concerten met Brucknermuziek. Op 19 juli 20u15 klinken voorafgaande aan Bruckners Vierde symfonie de Kindertotenlieder van Mahler met Jard van Nes als soliste. 20 juli 20u15, voorafgaande aan Bruckners Zevende symfonie, zijn fluitiste Andrea Lieberknecht en harpiste Sabine Thiel de solisten in Mozarts Concert voor fluit en harp.

In de Rotterdamse serie Zomerconcerten in De Doelen op 20 juli 20u15 en op 21 juli 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw treedt het Orchestre des Jeunes de la Méditerranée olv Michael Tabachnik op met Don Juan van Strauss, La création du monde van Milhaud, de Rhapsodie espagnole van Ravel en de symfonische dansen uit West Side Story van Bernstein.

ORGELCONCERTEN

Tijdens het Europees Orgel Festival in Maastricht speelt Robert Fresco op 18 juli 20u muziek van Correa de Arauxo, Bruna, Mompou, Aguilera de Heredia, Cabaniles, Bruach, Baguer en Castillo.

Charles de Wolff bespeelt 17 juli 20u15 het orgel van de Westerkerk in Amsterdam: muziek van Bach, Ruebke, Reger en Van der Horst.

R.E.M.Drummer Bill Berry is hersteld van een hersenoperatie en Rapid Eye Movement hervat de 'Monster'-tournee met deftige gitaarpunk en levensgevaarlijke falsetstemmen. 13 en 14 juli Prins van Oranjehal, Utrecht.

IKE TURNER

Na een leven van hoge bergen en diepe dalen begint Ike Turner weer bij af. Hij brengt een nieuw stel Ikettes met zich mee, die zich ongetwijfeld zullen wagen aan oude krakers als 'Nutbush City Limits' en 'Proud Mary'. 17 juli Paradiso, Amsterdam.