Voorkeur; Musea

OUDE KUNST

In het Centraal Museum in Utrecht zijn t/m 10 sep. twee tentoonstellingen te zien: De particuliere collectie Van Baaren (Nederlandse en Franse meesters uit de 19de en vroege 20ste-eeuw) en De Keuze van Simon Levie (16e en 17e eeuwse schilderkunst). De tentoonstellingen sluiten min of meer op elkaar aan: Jan van Scorel tot Carel Willink. Agnietenstraat 1, di-za 10-17u, zo 12-17u.

AMERIKAANSE FOTOGRAFIE

Het Museum of Modern Art was in 1940 het eerste museum dat fotografie systematisch ging verzamelen. Op de tentoonstelling American Photography zijn 175 afbeeldingen te zien, die de periode 1890-1965 beslaan. T/m 31 aug. Stedelijk Museum, P. Potterstraat 13, Amsterdam, dag 11-17 u.

WATERWERKEN

De tentoonstelling 'Nederland als kunstwerk' in het Architectuurinstituut laat aan de hand van kaarten, schilderijen en modellen zien hoe ingenieurs in de loop van de tijd land, water en wind naar hun hand hebben gezet. T/m 3 sep, Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam, di-za 10-17u, zo 11-17u.

DENIS

De reputatie van Maurice Denis (1870-1943) berust voornamelijk op zijn vroege werk. Een tentoonstelling in het Van Gogh Museum wil laten zien dat juist zijn neo-klassieke schilderijen van omstreeks 1900 het hoogtepunt van zijn oeuvre vormen. T/m 16 sep, Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam, dag 10-17u.

HAARLEM

Ter illustratie van de traditionele thema's van het stededicht - roem van het verleden, commercie en nijverheid, trots op de burgers, verheerlijking van stad en landschap - is de collectie van het Frans Halsmuseum op een verrassende manier opnieuw gegroepeerd en aangevuld met goedgekozen bruiklenen. Op de tentoonstelling Promotie van een stad in kunst en historie ziet de bezoeker naast de nooit vervelende regenten- en schuttersstukken van Hals, werken uit het Boymans en het Rijksmuseum, uit het Mauritshuis en verschillende Duitse musea. T/m 3 sep, Frans Halsmuseum, Groot Heiligland 62, ma-za 11-17u, zo 13-17u en Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17u, zo 13-17u.

EN VERDER

Charley Toorop, t/m 29 okt, Kröller-Müller Museum, Otterlo; Pop Art. Topstukken uit de 'Collectie Nederland', t/m 12 nov, Kunsthal Rotterdam; The Beatles, populaire stof, t/m 24 sep, Nederlands Textielmuseum, Tilburg; De Magie van Disney, t/m 3 sep, Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch; het grafische oeuvre van Vincent van Gogh, t/m 27 aug, Van Gogh Museum, Amsterdam.