Turks vliegtuig schiet door op luchthaven Maastricht

MAASTRICHT, 13 JULI. Een Turks passagiersvliegtuig van het type Toepolev is gisteravond kort na acht uur doorgeschoten bij de landing op Maastricht Aachen Airport. Bij het naderen van de noord-zuidbaan had het toestel een te hoge snelheid, waardoor het pas halverwege de baan landde en ongeveer 100 meter doorschoot over het gras achter de landingsbaan. Vlak voor de omheining kwam het vliegtuig tot stilstand. Aan boord bevonden zich alleen de zes bemanningsleden. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk. De Raad voor de Luchtvaart doet een technisch onderzoek en spreekt van “een zeer ernstig incident”. De schade aan het vliegtuig bleef naar het zich laat aanzien beperkt tot een of twee kapotte banden. Van de landingsbaan zijn enkele lampen aan het eind gesneuveld door het landingsgestel van het vliegtuig.

Het vliegtuig van de Turkse luchtvaartmaatschappij Active Air zou in Maastricht ongeveer 120 passagiers ophalen met bestemming Istanbul. Active Air stuurde vanuit Turkije een extra vliegtuig om de passagiers op te halen. Wegens de nachtsluiting van het vliegveld in Maastricht kon dat toestel daar na twaalf uur niet meer landen. Tegen elf uur werden de passagiers daarom per bus naar Schiphol vervoerd, waarna ze om ongeveer drie uur met het extra toestel naar hun eindbestemming vertrokken.

Het vliegverkeer ondervond slechts korte tijd hinder van het ongeval. Naar verwacht kan het toestel vanavond of morgen terugvliegen naar Turkije.