T.J.P. KARREMANS; Nuchter en kalm

“U zult zien dat wij een zeer goed getraind bataljon zijn, met alle vaardigheden die wij hier het komende half jaar nodig hebben.” Met die woorden nam luitenant-kolonel Th.J.P. Karremans op woensdag 18 januari in Potocari met zijn 'Dutchbat 3' officieel de taken in Bosnië over van 'Dutchbat 2'. Vier maanden later vertelde hij in een vraaggesprek met het Buddy Bulletin van de Luchtmobiele Brigade: “Wat mij steeds opvalt, is de tegenwerking die wij dagelijks van alle zijden ondervinden om die taken, waar wij juist voor gekomen zijn, naar behoren te doen.”

In de maanden dat Karremans nu in Srebrenica zit, raakten twee van zijn militairen gewond toen ze op een mijn reden, overleed soldaat Broere bij de beschieting van een observatiepost en sneuvelde afgelopen weekeinde ook soldaat Van Renssen bij de beschieting van zijn observatiepost door de Bosnische Serviërs. Verder heeft Karremans in Srebrenica bij voortduring te maken gehad met brandstofproblemen en een tekort aan vers voedsel als gevolg van blokkades en het afwijzen van logistieke konvooien.

Een nuchtere, kalme figuur met gevoel voor humor. Zo omschrijft kolonel C.H.P. Vermeulen van de Infanterie-opleiding Harderwijk de commandant van Dutchbat 3. “Droge humor, van die grappen waar je even over nadenkt.”

Karremans is al sinds augustus '91 betrokken bij de oorlog in voormalig Joegoslavië. In dat jaar was hij als verbindingsofficier bij een EG-waarnemingsmissie. Ervaringen met vredesoperaties deed Karremans eind jaren zeventig op als compagnie-commandant bij de VN-macht in Libanon. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig hield hij zich vooral bezig met wapenbeheersing. Eerst op het NAVO-hoofdkwartier in Mons, daarna bij de afdeling opleidingen van de landmacht in Nederland.

Volgens kolonel Vermeulen heeft Karremans zich heel zorgvuldig voorbereid op zijn taak als commandant van Dutchbat 3 en voldoet hij geheel aan het verwachtingspatroon: “Wie daar als commandant mag functioneren, wordt ingeschat op het nemen van eigen verantwoordelijkheden zodra dat nodig is.”