Philips stuwt koersen naar nieuwe hoogten

AMSTERDAM, 13 JULI. Met Philips opnieuw als grote gangmaker heeft de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend een nieuw record bereikt. De beursbarometer brak al vroeg in de ochtend door de grens van 460 punten. De AEX stond vlak na het middaguur op 459,52 punten.

AMSTERDAM Grote buitenlandse vraag naar Nederlandse aandelen is de voornaamste oorzaak van de zomerhausse. Handelaren achten de kans dat de Duitse Bundesbank de rente zal verlagen overigens niet groot. “Dat maakt niet uit in dit beursklimaat, al is een rentedaling natuurlijk nooit weg.”

Veel aandelen profiteerden van de opleving, maar Philips bleef de absolute topper. “De aandelen zijn gewoon niet aan te slepen. Het buitenland wil ze beslist hebben, het aanbod komt van binnenlandse verkopers”, zo legden handelaren uit. Vanochtend verwisselden meer dan drie miljoen certificaten van eigenaar.

Die enorme vraag was goed aan de omzet te zien. Nog voor het middaguur waren al twee miljoen Philips-aandelen verhandeld tegen prijzen die iets boven 83 gulden lagen, ruim twee gulden meer dan woensdag. Later kalfde de koers wat af. Tegen het middaguur resteerde een winst van 1,40 gulden op 82,50. Ook Philips-dochter Polygram profiteerde rond de hausse in het elektronicaconcern. Polygram boekte vijftig cent winst op 96 gulden.

Ook een aantal andere belangrijke fondsen zat in de lift. In de chemiesector werd voor Akzo 2,20 gulden meer betaald op 200,10. DSM trok 1,50 gulden aan naar 141,50. Een zelfde stijging liet Heineken zien op 242 gulden. Unilever en Koninklijke Olie gingen 1,50 vooruit, waarbij ook de hogere dollar een rol van betekenis speelde. KLM was een gulden hoger 57,80.

Elders ging het er wat rustiger aan toe, al konden sommige fondsen aardige winsten noteren. ASM Lithography ging 1,70 omhoog op 65,20 en beursmakelaar AOT, die obligatiehandelaar Brondgeest overneemt, boekte vijftig cent winst op 19,50. Scania-dealer Beers won vier gulden op 216.

Voor aannemer Ballast Nedam werd een gulden meer betaald op 77 gulden in afwachting van de halfjaarcijfers die vandaag komen. De weinige verliezers keken tegen koersen aan die slechts weinig onder die van gisteren lagen. De obligatiemarkt was licht hoger.

Kort voor de laatste bijeenkomst van de Bundesbankrat vóór het zomerreces van vier weken, die vandaag plaatsheeft, steeg de koers van de dollar vanochtend bijna een halve cent. De Amerikaanse munt noteerde 1,5750 gulden na een koers van 1,5705 aan het eind van de handel gisteren.

NEW YORK Na twee dagen van onderbrekingen heeft de effectenbeurs van New York haar recordreeks hervat. Maandag en dinsdag eindigden de koersen wat lager, maar gisteren zette een forse stijging van 46,69 punten het Dow Jones gemiddelde van 30 industriefondsen op een nieuw hoogterecord van 4.727,29 punten. Het vorige record, 4.702,73, werd afgelopen vrijdag gevestigd. Gisteren werden meer dan 400 miljoen aandelen verhandeld.

TOKIO Aan de stijging van de beurs van Tokio is vandaag een einde gekomen. Nadat het Nikkei-225 koersgemiddelde gedurende zeven achtereenvolgende handelsdagen omhoog was gegaan, daalde deze graadmeter vandaag met 110,07 punten naar 16.505,67.

Met uitzondering van aandelenkoersen van bepaalde technologiefondsen en bouwbedrijven gingen de prijzen vandaag omlaag. Beurshandelaren noemden de terugslag “een normale correctie op de koerswinsten van de afgelopen zeven dagen.”