Nieuw Zeeland wil marineschip sturen naar atol Mururoa

WELLINGTON, 13 JULI. Nieuw Zeeland overweegt een marineschip naar Mururoa in de Stille Oceaan te sturen om te demonstreren tegen de ondergrondse Franse kernproeven daar. Dat heeft premier Jim Bolger vandaag in Wellinton verklaard.

De uitspraak van Bolger betekent een ommekeer in de officiële Nieuwzeelandse positie. Eerder had de conservatieve regering in Wellington steeds gezegd geen heil te zien in het sturen van een marineschip naar het atol.

De oppositiepartijen dringen al weken aan op aanwezigheid van de Nieuw-Zeelandse marine bij Mururoa. Het standpunt van de oppositie sluit aan bij gegevens van opiniepeilingen, die aangeven dat meer dan 80 procent van de Nieuw-Zeelanders vindt dat de regering te weinig heeft gedaan om tegen het Franse besluit te protesteren. Ruim 60 procent van de ondervraagden vindt het nodig dat hun land een fregat naar Mururoa stuurt. In 1973 deed Nieuw Zeeland dat ook om te protesteren tegen de atmosferische proeven die daar toen nog werden gehouden.

Volgens premier Bolger heeft de regering haar standpunt gewijzigd, omdat het steeds waarschijnlijker wordt dat een aanzienlijke vloot, bestaande uit privé-zeilschepen met Nieuw-Zeelanders aan boord, naar Mururoa zal vertrekken om daar bij het begin van de kernproeven in september aanwezig te zijn. Verder zijn er serieuze plannen om met een schip met parlementsleden uit Australië en Nieuw Zeeland vanuit Tahiti koers naar het atol te zetten. “Als dat inderdaad gebeurt, zullen we bekijken of het nuttig is om een marineschip te sturen om de veiligheid van de Nieuw-Zeelanders en de parlementsleden te verhogen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat we een fregat zullen gebruiken, maar er zijn andere grote schepen beschikbaar”, aldus Bolger.

Overigens verklaarde de premier dat het marineschip wel buiten de twaalf-mijlszone van Mururoa zal blijven en geen internationale rechtsregels zal breken. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat het tot een directe confrontatie tussen de Franse en Nieuw-Zeelandse marines zal komen.

    • Hans van Kregten