Limiet Van Langen, record Morceli

NICE, 13 JULI. Ellen van Langen heeft zich gisteravond bij atletiekwedstrijden in Nice verzekerd van deelneming aan de wereldtitelstrijd volgende maand in Göteborg. De olympisch kampioene, sinds Barcelona langdurig geplaagd door blessures, bleef op de 800 meter een halve seconde onder de limiet. Haar 1.59,00 was goed voor de derde plaats, achter Letitia Vriesde, de in Rotterdam opgegroeide Surinaamse, en de Russin Loedmilla Rogatsjova. Vriesde zegevierde in 1.58,68.

Hoogtepunt van de Grand-Prixwedstrijden was het wereldrecord van Noureddine Morceli. Op de 1.500 meter verbeterde de Algerijn zijn eigen toptijd uit 1992 (3.28,86) met bijna anderhalve seconde: 3.27,37.

Morceli had de steun van zijn jongere broer Ali, die de eerste 600 meter het tempo maakte. Anderhalve ronde voor het einde was de tweevoudig wereldkampioen op zichzelf aangewezen. Dat was geen enkel probleem, getuige zijn fabelachtige slotronde van 54 seconden. Tien dagen geleden liep Morceli ook al een wereldrecord, toen op de incourante 2.000 meter.

De Brit John Regis deelde met het oog op de mondiale titelstrijd een tikje uit op de 200 meter. Hij versloeg de Namibiër Frankie Fredericks, de regerend wereldkampioen: 20,26 tegen 20,30. Marie-Jose Perec nestelde zich bovenaan de wereldranglijst van dit seizoen op de 400 meter. De Française ging na 50,20 seconden over de streep. De Ierse Sonia O'Sullivan liep een beste seizoenprestatie op de mijl: 8.23,61.

Op de 3.000 meter steeple waren de Kenianen een klasse apart. Eliud Barngetuny won in 8.09,24. Zijn landgenoot Bernard Barmasai gaf bijna viertiende toe. De Amerikaan Mark Croghan finishte in 8.10,43 als derde.

De Cubaanse hoogspringer Javier Sotomayor leed een nederlaag. De wereldrecordhouder moest zijn meerdere erkennen in Troy Kemp. De atleet van de Bahama's ging over 2,38 meter, Sotomayor over 2,34. (ANP)