Koersen Damrak denderen door

AMSTERDAM, 13 JULI. Nadat de aandelenkoersen gisteren afsloten met een record, steeg de AEX-index ook vanmorgen door naar een nieuw hoogtepunt van ruim 461 punten tegen het middaguur. Gisteren werd al een slotstand bereikt van 456 punten. Opnieuw was Philips de favoriet op het Damrak, met een koersstijging van 1,60 gulden op een nieuw koersrecord van 82,70 tegen het middaguur.

“De aandacht van beleggers in New York voor aandelen van techologie-fondsen begint de vorm aan te nemen van een hype,” zei een analist vanmorgen. De stijging van de Nederlandse aandelenkoersen werd geïnspireerd door de koersstijging van bijna 47 punten van het Dow Jones-gemiddelde in New York tot een record van 4727 punten, met het chip-concern Motorola als grote trekker.

Het Nederlandse technologiefonds Philips was gisteren op Wall Street nog steeds zeer in trek bij beleggers. Vooral kooplustige buitenlandse beleggers zorgden vanochtend op het Damrak voor koersstijgingen op een breed front. Naast Philips waren Heineken, Akzo, DSM, Unilever, Koninklijke Olie en KLM in trek.

De koersen in Nederland werden verder geholpen door een lichte koersstijging op de obligatiemarkt en een hogere Amerikaanse dollar, die sinds vorige week vier cent is gestegen naar 1,5830 gulden voor een dollar.