Hatoum aanstootgevender dan Hirst; Commotie bij de nominaties voor de Turner Prize 1995

ROTTERDAM, 13 JULI. De nominaties voor de Turner Prize 1995, Groot-Brittannië's meest prestigieuze prijs op het gebied van hedendaagse beeldende kunst, zijn gisteren in Londen bekend gemaakt. De vier genomineerden zijn Mona Hatoum (42), Damien Hirst (30), Callum Innes (33) en Mark Wallinger (36).

Bijna ieder jaar zorgt de bekendmaking van de nominaties voor commotie. Dit jaar gaat de ophef vooral over de selectie van Mona Hatoum. Hatoum, die haar eigen werk omschrijft als 'een onderzoek naar het mooie en het gevaarlijke', maakt met behulp van micro-camera's die ze in haar mond, neus, anus en vagina plaatst, opnames van haar eigen organen. De aldus ontstane video Corps Etranger is op het moment te zien in de Tate Gallery in Londen.

Damien Hirst, die ook in 1992 genomineerd was voor de prijs, is bekend om zijn werk met dode dieren. Een in een reusachtig aquarium drijvend dood wit schaap wekte vorig jaar tijdens een tentoonstelling in de Serpentine Gallery in Londen de woede van een collega-kunstenaar. De armlastige kunstenaar vulde de bak met formaline met zwarte inkt onder het mom een 'aanvulling' op het werk van Hirst te hebben gemaakt.

Op de 'shortlist' van de Turner Prize ontbreken figuratief werkende kunstenaars. De abstract werkende schilder Callum Innes bedekt doeken met een monochrome laag en verwijdert de verf vervolgens op bepaalde plekken met terpetine. De vierde genomineerde, Mark Wallinger, geeft in zijn werk satirisch commentaar op de maatschappelijke structuren van de Britse samenleving. Vorig jaar kocht Wallinger een renpaard en noemde het dier eenkunstwerk, met de titel A Real Work of Art.

Vorige winnaars van de Turner Prize zijn de beeldhouwers Rachel Whiteread en Anthony Gormley. Van Whiteread is inmiddels het beeldhouwwerk waarmee zij in 1993 de prijs won en dat in een Londense wijk werd opgesteld, op aandrang van de omwonenden gesloopt.

Aan de Turner Prize is een bedrag van ¢8 20.000 (ca ƒ 67.000) verbonden. In de jury hebben dit jaar de kunstcriticus William Feaver zitting, Gary Garrels, hoofdconservator van het Museum of Modern Art in San Francisco, de uit Nederland afkomstige bankier en kunstverzamelaar George Loudon, Elizabeth MacGregor, directeur van de IKON Gallery in Birmingham, en Nicholas Serota, directeur van de Tate Gallery in Londen. De winnaar van de Turner Prize wordt in november bekendgemaakt.