Groen licht voor snelle-reactiemacht

ZAGREB, 13 JULI. De Bosnische Kroaten hebben gisteren het groene licht gegeven voor de stationering van de snelle-reactiemacht (RRF) die de VN-militairen in Bosnië moet beschermen. Dat heeft de president van de Bosnische federatie van moslims en Kroaten, Kresimir Zubak, gezegd tegen het Kroatische persbureau Hina.

De Bosnische Kroaten hadden zich tot nu toe verzet tegen de stationering van de snelle-reactiemacht omdat te weinig duidelijkheid zou bestaan over de taakstelling van de RRF en de duur van de stationering. Zowel de militaire en politieke leiding van de Kroaten is volgens Zubak akkoord gegaan, nadat de Verenigde Naties tekst en uitleg hebben gegeven over de taken van de reactiemacht.

De hoofdmacht van 125 Nederlandse militairen vloog dinsdag naar de Kroatische havenstad Split. Het materieel van de Nederlandse eenheid, zeventig voertuigen en 120 containers met wapens en voedsel, is woensdag per schip in Split gearriveerd. (AFP)