Graf verdacht van fraude met belasting

BONN, 13 JULI. Zesvoudige Wimbledon-winnares Steffi Graf en haar vader Peter worden verdacht van belastingontduiking. Tegen de 26-jarige tennisster, nummer één van de wereldranglijst, en Peter Graf loopt een onderzoek dat overigens nog maanden kan duren. Op 23 mei, kort voor die Gräfin de Franse titel won, heeft de fiscale recherche een inval gedaan in woningen van de familie Graf, beslag gelegd op financiële bescheiden en bij banken rekeningen ingezien.

Dit heeft de op economische criminaliteit gespecialiseerde hoofdofficier van justitie te Mannheim, Peter Wechsung, gisteren meegedeeld. Volgens Wechsung is de verdenking van belastingontduiking gebaseerd op Grafs belastingaangiften van enkele jaren geleden, toen haar vader Peter nog geheel als haar manager, raadsman en vermogensbeheerder optrad. De tennisster heeft nog niet gereageerd op de gerezen verdenking.

Steffie Graf heeft met Boris Becker de afgelopen jaren voor een geweldige bloei van het tennis in Duitsland gezorgd. Zij is in het dertiende jaar van haar tenniscarrière, waarin zij steeds als model van discipline, deugdzaamheid en sportiviteit gold. Daardoor stond zij, net als Becker, atmosferisch vaak op enige afstand van de soms vettig-nieuwrijke sfeer die grote internationale toernooien met enorme prijzengelden in meerdere Duitse steden is gaan kenmerken. Voor de Duitse boulevardpers is zij, ook door haar bijna voortdurende overmacht in het vrouwentennis en het feit dat zij haar privéleven volledig afschermt, wel eens aan de saaie kant. Voor dat deel van de media was het mooiste nieuws inzake de familie Graf een paar jaar geleden dan ook de affaire die haar vader Peter, een gewezen autoverkoper, bleek te hebben met een fotomodel/prostituée van haar leeftijd. Dochter Steffi besloot daarop overwegend in haar huizen in Amerika te verblijven.

Grafs vermogen wordt op meer dan 100 miljoen mark geschat. Een kwart daarvan verdiende zij met prijzengeld, circa 80 miljoen via reclamecontracten. Binnenkort wil ze haar eigen modelijn presenteren.

    • J.M. Bik