Golf van bankenfusies in de VS

CHICAGO, 13 JULI. De Amerikaanse banken First Chicago en NBD Bancorp gaan fuseren. Dat hebben de bestuursvoorzitters van de banken gisteren bekend gemaakt. De fusie is met een geschatte waarde van 5,3 miljard dollar de op een na grootste in de geschiedenis van het Amerikaanse bankwezen. De nieuwe combinatie gaat First Chicago NBD Corp. heten en wordt met een balanstotaal van 120 miljard dollar de zevende bank van de Verenigde Staten.

De transactie, die nog niet is goedgekeurd door de aandeelhouders en de overheid, moet in het eerste kwartaal van 1996 voltooid zijn.

De Amerikaanse bankenindustrie heeft dit jaar te maken met een golf van fusies. De overname, een maand geleden, van First Fidelity door First Union was met een waarde van 5,4 miljard dollar nog iets groter. Eerder deze week maakte PNC bank uit Pittsburgh de overname van Midlantic in New Jersey bekend. Deze bank wordt met een balanstotaal van 79 miljard dollar de tiende in de Verenigde Staten.De fusies zijn een gevolg van de technologische vooruitgang en de deregulering in het Amerikaane bankwezen.

First Chicago is met een balanstotaal van 72,4 miljard dollar de tiende bank in de VS. NBD Bankcorp neemt met een balanstotaal van 47,7 miljard dollar de 18e positie in. De bekendmaking van het nieuws zorgde op de beurs van Wall Street voor een daling van het aandeel First Chicago met 1,5 dollar tot 59,1 dollar. De aandelen van NBD Bankcorp stegen echter met 1,25 dollar tot 33,75 dollar (Reuter/AP).