Gijzelaars; Meer Nederlanders vast

ROTTERDAM, 13 JULI. Het Bosnisch-Servische leger houdt 38 Nederlandse VN-militairen gevangen in de plaats Bratunac, enkele kilometers ten noordoosten van Potocari, het basiskamp van Dutchbat 3. De blauwhelmen worden vastgehouden in een militair complex van de Bosnische Serviers.

Duizenden moslim-vluchtelingen uit Srebrenica-stad en omgeving zijn sinds gisteren ondergebracht in het sportpark van Bratunac. Nog eens tien Nederlandse militairen worden gevangen gehouden in het plaatsje Simici, in het zuidwesten van de enclave. De eerste dagen van hun gevangenschap hebben ze doorgebracht in een verlaten mijn.

Volgens de legervoorlichting in Den Haag worden de gevangenen goed behandeld en heeft een aantal van de groep in Simici naar huis kunnen bellen. De Bosnische moslims hebben sinds enkele dagen de bemanning van de observatiepost 'Charlie' in het westen van het gebied in gijzeling. De zeven Nederlanders mogen de post niet verlaten. Ook met hen zou het naar omstandigheden goed gaan.

De gijzeling van de VN-militairen begin het afgelopen weekeinde, toen de Bosnische Serviërs 15 manschappen van de observatieposten Sierra en Uniform meenamen naar Bratunac. Vijf militairen die er achteraan waren gestuurd, moesten vervolgens ook in de plaats achterblijven. Aan het begin van de week werd de bezetting van twee posten gevangen genomen (twaalf man) en vervolgens brachten de soldaten van generaal Mladic de bemanning van observatiepost November over naar Bratunac. Intussen waren de soldaten uit de observatiepost Kilo al door de Bosnische Serviers overgebracht naar een verlaten mijn.

De Bosnisch-Servische legerleiding beschouwt de VN-militairen als krijgsgevangen, hetgeen betekent dat ze worden behandeld volgens de bepalingen van Conventie van Genève. Tegen krijgsgevangenen mag geen geweld worden gebruikt, ze kunnen niet worden gedwongen tot het geven van inlichtingen en ze moeten goed te eten en te drinken krijgen. Verder moet bezoek door het Rode Kruis worden toegestaan. Als de oorlog voorbij is moet aan krijgsgevangenen onmiddellijk de vrijheid teruggegeven worden. De Nederlandse legerleiding en de verantwoordelijke bewindslieden spreken in deze situatie nadrukkelijk niet van krijgsgevangenen. Nederland neemt deel aan een internationale vredesmacht is geen strijdende partij in de oorlog, aldus de bijbehorende redenering.

Volgens overste Beekman van de Koninklijke Militaire Academie in Breda hebben de Bosnische Serviers zich schuldig gemaakt aan schending van het oorlogsrecht, toen ze in mei van dit jaar gevangenen vastketenden aan militaire objecten. Gevangenen moeten volgens Beekman op grond van eerdergenoemde conventie en aanvullende protocollen uit het oorlogsgebied worden verwijderd.