Delftse petrofysicus zoekt meer dan een flitsende carrière

Een baan waarin je kunt helpen iets op te bouwen, waarin je werkelijk een bijdrage kunt leveren - in zo'n werkkring zou de Delftse student Hidde Hylkema (25) straks het liefste willen terechtkomen. Hoe die baan er moet uitzien en wie de werkgever zou moeten zijn, daarover heeft de aanstaande petrofysicus nog geen vastomlijnde ideeën. Eerst moet er na de zomer maar eens worden afgestudeerd. Daarna een paar maanden werken en wat van de wereld zien - bijvoorbeeld als bemanningslid mee op een zeilboot naar Zuid-Amerika. “Ik denk dat ik ga proberen om daar aan de slag te komen. Als dat niet lukt, kom ik wel weer terug naar Nederland.”

Studenten mijnbouw hoefden tot voor kort nauwelijks na te denken over hun baan. Oliemultinationals als Shell, Esso en BP stonden immers steeds te springen om techneuten met kennis van aardlagen, gesteentes en boormethoden. Met forse salarissen, buitenlandse standplaatsen en de belofte van een loopbaan voor het leven werden de ingenieurs naar binnen gelokt.

Aan die riante situatie is echter een einde gekomen. Bedrijven als Shell zijn afgestapt van het standpunt dat alle specialistische kennis altijd binnenshuis te vinden moet zijn. Zij maken liever gebruik van contractors, zoals technische ingenieursbureaus, die specifieke opdrachten uitvoeren en daarvoor zelf de benodigde specialisten leveren. Anders dan de multinationals nemen deze contractors een groot deel van het personeel alleen op tijdelijke basis aan. “De petroleumwereld is heel onzeker geworden. Het is niet gemakkelijk meer om hierin een baan te vinden”, zegt Hidde.

Hoewel de kansen bij Shell voor Delftse studenten aanmerkelijk zijn geslonken, wil Hidde toch “serieus” proberen er na de zomer in de sollicitatieprocedure terecht te komen. “Stel dat er een aanbod komt, dan zou je gek zijn om een baan bij Shell niet te accepteren. Je krijgt een goede opleiding en je gaat de hele wereld over.”

Mocht dat niet lukken, dan wil Hidde zijn geluk in het buitenland zoeken. “Ik hoorde bijvoorbeeld dat er plaatsen vrij zijn bij de oliemaatschappij van Suriname. Die landen proberen minder afhankelijk te worden van de multinationals. Het leuke van zo'n baan is dat je daadwerkelijk kunt helpen om iets op te bouwen.”

In de ogen van Hidde moet een baan meer inhouden dan “alleen een carrière bij een flitsend bedrijf”. Zijn beide ouders zijn boedhist, zijn vader sluit binnenkort zijn loopbaan als interim-manager af om zich voor een paar jaar in een klooster terug te trekken. “Ik heb van huis uit meegekregen dat er meer is in de wereld dan op het eerste gezicht lijkt.” Verliepen de eerste jaren in Delft voor de corps-student vooral in feestsfeer, tijdens de laatste fase van zijn studie is Hidde meer over andere aspecten van het leven gaan nadenken. “Je gaat zoeken naar zaken waar je bevrediging in kunt vinden”.

Op een vastomschreven carrièrebeeld wil hij zich dan ook niet vastleggen. Op dit moment is Hidde nog ongebonden, een situatie waar hij gebruik van wil maken om internationaal te werken. “Het hoeft niet per se een hoge positie in een groot bedrijf te worden. Maar ik zoek zeker naar erkenning. Het werk moet me de mogelijkheid geven veel te kunnen presteren.”

Die baan zou wat hem betreft in de toekomst ook een deeltijdfunctie kunnen zijn. “Dat schrikt me niet af. Ik wil uiteindelijk ook bepaalde dingen ontplooien die niet direct bij een carrière passen. Een studie wetenschapsfilosofie bijvoorbeeld. Proberen een antwoord te krijgen op de vraag hoe je met de natuur moet omgaan, wat je rol als mens is in deze wereld. Die vragen houden me bezig.”

    • Marcella Breedeveld