Almere overweegt één coffeeshop te openen

ALMERE, 13 JULI. Almere is aan een 'officiële' coffeeshop toe. De overlast door softdrugsgebruik in jongerencentra en scholen is de afgelopen jaren snel toegenomen. Dat schrijft een werkgroep aan de gemeenteraad in een nota over softdrugsbeleid. De werkgroep stelt voor om gedurende twee jaar te experimenteren met het gedogen van een coffeeshop.

Jongerencentra in Almere ondervinden volgens de nota veel overlast van jongeren die softdrugs gebruiken en erin handelen. “De centra krijgen het imago dat er alleen maar drugsgebruikers komen en daarom blijven andere jongeren weg”, zegt H. Sterenborg, directeur van de gemeentelijke welzijnsorganisatie De Schoor. “De overlast is beter in de hand te houden als de verkoop alleen in een coffeeshop zou plaatshebben. Dan komen wij weer aan onze eigenlijke taak toe.” Ook op schoolpleinen wordt veel gebruikt en verhandeld, aldus Sterenborg.

Groeistad Almere (in zo'n 15 jaar tijd naar meer dan 100.000 inwoners) heeft een 'onevenwichtige bevolkingsopbouw', aldus een woordvoerder. “We hebben wel erg veel jongeren, om het maar eens onaardig te zeggen.” Volgens een onderzoek van de GGD gebruikt elf procent van de inwoners tussen de 12 en 30 jaar weleens softdrugs. Nog eens veertien procent heeft in het verleden geblowd. Sterenborg vindt één coffeeshop eigenlijk nog te weinig. Hij wil er het liefst drie, in elk stadsdeel een.

De politie van Almere, die ook in de werkgroep was vertegenwoordigd, is tegen het voorstel. Volgens de politie zijn er te weinig agenten in Almere om voldoende toezicht te houden op handel en gebruik van softdrugs in coffeeshops. Bovendien vindt zij dat de huidige overlast wel meevalt. De gemeenteraad neemt in september een beslissing.

De gemeentelijke coffeeshop zou niet de allereerste coffeeshop van Almere worden. Twee coffeeshops die een paar jaar geleden werden geopend, zijn kort na de opening wegens overlast door de politie gesloten.