Ahold koopt grote Tsjechische keten

ROTTERDAM, 13 JULI. Ahold, ondermeer moederbedrijf van supermarktketen Albert Heijn, verdubbelt haar activiteiten in Tsjechië door de aankoop van een 72,2-procentsbelang in de Tsjechische levensmiddelengroep Ceska General Food (CGF). CGF bezit 49 levensmiddelenwinkels, vier distributiecentra en drie cash & carry's.

Door de overname verdubbelt Ahold haar huidige omzet in Tsjechië, aldus het concern. In 1994 behaalde het concern in dat land met 1.800 medewerkers een omzet van 116 miljoen gulden.

Ahold is sinds 1991 in het Oosteuropese land aanwezig met de supermarktketen Mana (32 eenheden), discounter Sesam (twee) en drie cash & carry's. Door de overname van het pakket van een groep institutionele beleggers krijgt Ahold voor het eerst een nationale spreiding in Tsjechië. Voorheen werd vooral het zuidoosten van de voormalige communistische republiek bewerkt. “Door de aankoop stijgt onze efficiency en wordt onze kritische massa beter”, aldus de woordvoerder van Ahold. Hoeveel Ahold voor het belang betaald heeft, wil hij niet bekendmaken.

Van de 49 overgenomen winkels zijn er twintig geschikt om te worden omgebouwd tot een Mana-supermarkt. Wat er met de andere, kleine winkels gaat gebeuren, wordt onderzocht. Mogelijk worden ze bij de discountformule Sesam gevoegd. De Sesam-formule is beter geschikt voor kleine winkels omdat er minder produkten worden aangeboden. Mana heeft gemiddeld 1.500 tot 2.000 produkten op haar schappen staan, terwijl Sesam het moet doen met een aanbod van 700.

Niet bekend