VS herstellen betrekkingen met Vietnam

WASHINGTON, 12 JULI. De Verenigde Staten herstellen de diplomatieke betrekkingen met Vietnam, twintig jaar na het einde van de Vietnam-oorlog. Dat heeft president Clinton gisteren bekendgemaakt. Volgende maand zal minister van buitenlandse zaken Christopher Hanoi bezoeken.

Clinton, die als student demonstraties tegen de oorlog heeft geleid en die zich aan de dienstplicht heeft onttrokken, zei dat zijn besluit “ons land zal helpen verder te komen met een kwestie die de Amerikanen te lang verdeeld heeft gehouden”. “Laat dit moment, in de woorden van de Schrift, een tijd zijn om te helen, een tijd om te bouwen.”

Clinton zei dat een normalisatie van de betrekkingen met Hanoi de naspeuringen naar sinds de oorlog in Vietnam vermiste soldaten en vermeende krijgsgevangenen zal vergemakkelijken. Een aantal vooraanstaande senatoren en een grote organisatie van veteranen hebben zich tegen Clintons besluit gekeerd. Zij menen dat Hanoi nog te weinig medewerking heeft verleend. Volgens een opiniepeiling steunt 61 procent van de Amerikanen de stap, terwijl 27 procent tegen is.

De Vietnamese premier Vo Van Kiet juichte vanochtend in een tv-toespraak het Amerikaanse besluit toe. (AP, Reuter)