Verdacht van corruptie; Arrestatiebevel tegen ex-premier Craxi van Italië

ROME, 12 JULI. Een rechtbank in Milaan heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Italiaanse oud-premier Bettino Craxi.

De voormalige socialistische leider, die zich schuilhoudt in zijn villa in Tunesië, wordt verdacht van corruptie.

Het arrestatieverzoek is al overgebracht aan de Tunesische autoriteiten, maar het is onduidelijk hoe die zullen reageren. Craxi heeft uitstekende contacten in Tunesië. Zijn villa in de badplaats Hammamet wordt bewaakt door de Tunesische nationale garde. Bovendien zouden de verdragen tussen Tunesië en Italië niet voorzien in uitlevering van iemand op verdenking van corruptie.

Het arrestatiebevel is uitgevaardigd op verzoek van de officieren van justitie die onderzoek doen naar de steekpenningen die zijn betaald bij de aanleg van de Milanese metro. Het arrestatiebevel, dat vrijdag is uitgevaardigd, zou moeten voorkomen dat Craxi vlucht. Controle van zijn paspoort, dat hij een paar weken geleden heeft laten overhandigen aan de Milanese justitie, heeft het vermoeden gewekt dat een aantal douane-stempels is verwijderd om te verhullen dat Craxi vanuit Tunesië zou hebben gereisd. Craxi heeft steeds gezegd dat zijn diabetes het hem verhindert om te reizen en dus om terug te keren in Italië om gehoord te worden in de verschillende corruptie-onderzoeken die tegen hem lopen.

Craxi, die in de jaren tachtig de Italiaanse politiek heeft gedomineerd, is al twee keer bij verstek veroordeeld. Hij heeft acht jaar gekregen wegens zijn rol in het frauduleuze bankroet van de Banco Ambrosiano in 1982. Bovendien is hij tot vijfeneenhalf jaar veroordeeld wegens een smeergeldschandaal rondom de verzekeringsmaatschappij Sai en de staatsholding Eni, die lang een bolwerk van de socialistische partij is geweest.

In een lange verklaring per fax vecht Craxi het arrestatiebevel aan als “volledig ongegrond”. “Dit is een spektakel,” schrijft hij. “Ik ben hier al meer dan een jaar en heb mezelf beschikbaar gesteld voor Italiaanse magistraten. Zij zijn mijn spoor niet bijster geraakt.”