Uitvaartbedrijf VS koopt Frans bedrijf

HOUSTON, 12 JULI. De Amerikaanse vennootschap Service Corp. International (SCI), de grootste begrafenisonderneming in de wereld, betaalt 423 miljoen dollar (656 miljoen gulden) voor twee Franse concurrenten (Omnium Gestion & de Financement en Pompes Funèbres Générales) die samen de grootste zijn op het terrein van begrafenissen in Europa. Verkoper is het Franse conglomeraat Lyonnaise des Eaux, die in eigen land goed is voor 30 procent van de begrafenismarkt. Het in Houston gevestigde SCI zette vorig jaar voor het eerst voet op Europese bodem met een overname van de Britse begrafenisonderneming Great Southern and Plantsbrook. Lyonnaise des Eaux wil zich toeleggen op zijn kernactiviteiten, waarin het begrafenissen en crematies niet vindt passen. Onlangs werd de Franse wetgeving op het begrafeniswezen gewijzigd, waardoor concurrentie uit het buitenland mogelijk werd. De mogelijkheden op een winstgevende exploitatie in die sector zijn daardoor afgenomen. De twee begrafenisondernemingen van Lyonnaise des Eaux zijn ook actief in Zwitserland, Italië, België, Tsjechië en Singapore. De Amerikaanse SCI heeft over de hele wereld 1560 rouwkamers, 245 kerkhoven en 110 crematoria. In de overneming zitten ook de fabricage van doodskisten en een portefeuille begrafenisverzekeringen.