Tunnelspoor kost Londen veel geld

LONDEN, 12 JULI. De aanleg van een hoge-snelheidslijn tussen Londen en de Kanaaltunnel dreigt de Britse staat op hoge kosten te jagen. De bedrijven die hebben ingeschreven op het project, hebben twee miljard pond (5 miljard gulden) aan overheidssubsidie gevraagd op de totale kosten van 2,8 miljard pond, zo meldden diverse Britse kranten gisteren. Volgens de betrokken consortia is overheidssteun onmisbaar. De Britse regering had juist gehoopt de kosten voor een groot deel af te wentelen op de particuliere sector. Londen wilde zelf hooguit een miljard pond in de spoorverbinding steken. Twee van de vier consortia zijn geschrapt van de lijst omdat hun offerte kennelijk te hoog was. Eurorail en London & Continental, waarin de Virgin-groep van de bekende zakenman Richard Branson zit, blijven over. Hun aandeelhouders en de banken in de Londense City zijn na de financiële problemen met de Kanaaltunnel huiverig geworden en willen daarom niet meer dan 800 miljoen pond spenderen aan de spoorlijn. (AFP)