Seedorf volgt ideale draaiboek bij 'Samp'

ROME, 12 JULI. Clarence Seedorf deed het gistermiddag perfect bij zijn presentatie als de nieuwe parel van Sampdoria: opbeurende taal voor de supporters, lof voor Italië tegenover de journalisten, en wat grapjes tussendoor als het zout in de pap.

“Hij heeft alles al begrepen”, schreef de Gazzetta dello Sport vanmorgen over de eerste dag in Genua van de 19-jarige ex-Ajacied. Seedorf gedroeg zich volgens het ideale draaiboek voor de Nieuwe Aanwinst. Hij trok snel het blauwe shirt van zijn nieuwe ploeg aan. Zwaaide naar de tientallen supporters die het verkeer op de via XX Settembre vastzetten. En deelde handtekeningen uit aan wie maar wilde. De lokale krant Il Secolo XIX publiceerde vanmorgen een korte groet in het Italiaans van Seedorf en zette als dank in de kop “sympathiek en ambitieus”.

Seedorf vertelde dat hij om twee redenen 'ja' had gezegd tegen Sampdoria. Hij zei dat spelen in de Italiaanse competitie de droom is van iedere voetballer. Bovendien bevalt het land hem. “De cultuur, de manier van leven lijkt op die in Suriname”, zei hij tegen Italiaanse journalisten. “Ik wil graag jullie manier van denken, van leven en van spelen leren.”

Alle kranten melden dat hij ervan droomt in de voetsporen van Frank Rijkaard te treden. Dat vergroot de sympathie voor wat de Gazzetta “een belofte van wereldniveau” noemt, nog meer. Niemand is de afzijdige opstelling van het duo Bergkamp en Jonk vergeten. Wie echt wil meedraaien in het Italiaanse voetbal, moet ook een beetje van het land gaan houden.

Seedorf, vergezeld door zijn vader Johan en zijn tante Vera, die als advocaat de transfer heeft geregeld, krijgt een contract van drie jaar. Hij gaat per jaar ongeveer zeven ton verdienen. “Mijn droom is nu kampioen te worden met Samp”, zei hij. “En daarna een beker. Is dat te veel gevraagd?”

Voor de supporters niet. Deze zijn blij met de enige grote aankoop van Sampdoria. Seedorf komt in een jong team dat van voren af aan moet beginnen. Vergeleken met drie jaar geleden, toen Sampdoria de Europa-Cupfinale van Barcelona verloor, heeft de club veel veren moeten laten. Wie met de voormalige voorzitter, de legendarische Paolo Mantovani, over zijn contract praatte, stond zelden ontevreden op. Maar zijn zoon Enrico kijkt met andere ogen naar de cijfers. Zoveel toeschouwers trekt Sampdoria niet. Daarom moest de buikriem worden aangehaald.

De twee kopstukken, Gianluca Vialli en doelman Pagliuca, werden verkocht. Sampdoria nam daarna de restjes van andere clubs over: Gullit, Platt, Evani en Zenga. Het bleek niet genoeg. Aan het eind van dit seizoen werden belangrijke spelers als Vierchowod, Lombardo en Jugovic verkocht aan Juventus. Ruud Gullit en David Platt, die het afgelopen seizoen geen van beiden hebben kunnen imponeren, zijn naar Engeland vertrokken. Van de oude garde is alleen Roberto Mancini gebleven. “Ik wil het shirt met nummer tien”, zei Seedorf gisteren lachend, wetend dat dit een van de weinige dingen is die hij niet kan vragen. De nummer tien bij Sampdoria is Mancini, al jarenlang.

    • Marc Leijendekker