Rusland beleeft de eerste overname

MOSKOU, 12 JULI. Rusland beleeft het eerste overnamebod op een grote particuliere onderneming. Gisteren werd bekend dat het voedingsmiddelenconcern Koloss belangstelling heeft voor 51 procent van de aandelen van Rode Oktober, de grootste chocoladefabriek van het land.

De bekendmaking is afkomstig van de adviesgroep Alliance-Menatep. De groep is onderdeel van de bank Menatep, de grootste commerciële bank van Rusland. Menatep, voor 57 procent eigenaar van Koloss, garandeert de financiering.

Op de beurs van Moskou deed het aandeel Rode Oktober maandag 27.710 roebel (circa 7,85 gulden). Dat is de hoogste koers sinds het concern werd geprivatiseerd. Koloss biedt omgerekend 11,75 gulden per aandeel. In totaal gaat het om ongeveer 39,25 miljoen gulden. De aandelen kunnen tot 26 juli worden aangeboden.

“We zijn bezig een wettelijk precedent te scheppen voor overnemingen in Rusland en we hopen dat deze transactie als basis zal dienen voor toekomstige regelgeving.” De overneming zal meer duidelijkheid brengen op Ruslands financiële markt, aldus Joeri Milner, directeur van Menatep.

Koloss is een van de grootste voedingsmiddelenconcerns van Rusland. Het concern is vorig jaar begonnen aan een moderniseringsproces met de introductie van Westerse produktie-apparatuur, waardoor het vooral meer diepvriesprodukten kan leveren.

Als de overneming slaagt, zal Koloss de directie van Rode Oktober gewoon laten zitten. “We hebben grote bewondering voor de wijze waarop de onderneming de overgang naar de vrije markt heeft gemaakt en we zullen samenwerken om leider te worden in de Russische zoetwarenindustrie”, aldus directeur Sergej Abramov van Koloss.

Rode Oktober zit met zijn chocoladefabriek in het centrum van Moskou, op een eilandje in de rivier de Moskva. Al 127 jaar is dat goed te ruiken in de Russische hoofdstad. De bakstenen fabriek is voor tientallen schilders een bron van inspiratie geweest. (AFP)